Van de Dardennes tot Bas Devos: dit zijn alle Belgen in Cannes

© .
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Bas Devos en de broers Dardenne zijn niet de enige Belgen in Cannes.

Bas Devos: drie maanden na de wereldpremière vanHellhole in Berlijn presenteert Bas Devos in Cannes alweer een nieuwe film. ‘Ghost Tropicis een roadmovie te voet’, aldus de regisseur. ‘De achtenvijftigjarige Khadija keert na een lange werkdag naar huis maar valt in slaap op de metro. Ze wordt wakker aan de eindhalte, er rijden geen metro’s meer en ze is verplicht om ’s nachts naar huis te wandelen.’ In tegenstelling totViolet enHellhole rekt Devos de werkelijkheid ‘op een schone manier’ op. En en passant zoekt hij naar antwoorden op vragen die Hellhole opwierp: hoe moet het nu verder, in Brussel en daarbuiten?

Matthias Schoenaerts: onze nationale acteertrots – sorry, Hubert Damen – kan dit jaar in Cannes worden gespot inA Hidden Life van Gouden Palm-winnaar Terrence Malick. Tenminste: als die hem er niet uit heeft geknipt, iets waar de filmende filosoof achterBadlands,Days of Heaven en ander fraais zijn hand niet voor omdraait. Wat we wel met zekerheid weten: dat Schoenaerts een personage genaamd Captain Herder speelt en dat het gaat om een biografisch oorlogsdrama gaat over de Oostenrijkse gewetensbezwaarde Franz Jägerstatter (August Diehl) die weigerde met de nazi’s mee te vechten, in 1943 werd geëxecuteerd en later zalig verklaard. Naast Schoenaerts hebben ook wijlen Bruno Ganz en notre compatriote Johan Leysen een rolletje in de film die, zo heeft Malick beloofd, een stuk rechtlijniger en meer scriptgedreven is dan zijn recente liefdesballades.

Virginie Efira: dat Virginie Efira zou schitteren op de Croisette stond in de sterren geschreven, maar dan wel volgens een ander scenario. Aanvankelijk werd aangekondigd dat ze het habijt zou mogen aan- en vooral uittrekken van Benedetta Carlini, een zeventiende-eeuwse non die zich devoot overgaf aan de lesbische liefde. Tot Paul Verhoeven liet weten de première van zijn nu al naar controverse geurende biopic met een jaartje uit te stellen. Efira is dit jaar in Cannes wel te zien in de dramadySybil van de Franse regisseur Justine Triet. Ze speelt daarin de titelrol, een psychotherapeute die haar schrijfpassie terugvindt door toedoen van haar nieuwe patiënte: een jonge actrice, vertolkt door Adèle Exarchopoulos, die een haast obsessionele bron van inspiratie wordt.

Flo Van Deuren: Raoul Servais, Jonas Geirnaert, Gilles Coulier… het is fraai Vlaams filmvolk dat in het verleden met een kortfilm richting Cannes mocht. Aan dat lijstje mag nu Flo Van Deuren worden toegevoegd. Uit meer dan tweeduizend eindwerken werdBamboe, haar afstudeerproject aan het RITCS, geselecteerd voor het Cinéfondation-programma, dat alle korte fictie- en animatiefilms van alle filmscholen van over de hele wereld verzamelt. Van Deuren vertelt het coming-of-ageverhaal van een groep dertienjarige meisjes die hun zorgeloze zomerdagen slijten in een door bamboe overwoekerde uithoek van het dorp, tot plots een mysterieuze man hun territorium betreedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content