‘The Square’ wint Gouden Palm op filmfestival Cannes

© Epa

De Zweed Ruben Ostlund heeft met ‘The Square’ de Gouden Palm 2017 gewonnen op het filmfestival van Cannes. Dat maakte de jury, voorgezeten door de Spaanse cineast Pedro Almodóvar, zondagavond bekend. Sofia Coppola werd de eerste vrouwelijke beste regisseur in 56 jaar.

De film gaat over de curator van een museum die de controle over zijn leven verliest als hij zijn gsm kwijtraakt. Regisseur Ruben Östlund werpt daarbij vragen op over moraal, mannelijkheid en de beuzelarijen van de burgerlijke klasse. Het is de eerste Gouden Palm voor Zweden.

Lees het oordeel van onze filmman over The Square:‘Gewonnen door de aap uit te hangen’

De Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix won de prijs voor de beste acteur met You Were Never Really Here. De Duitse Diane Kruger werd bekroond als beste actrice voor haar rol in In The Fade. De film gaat over een bomaanslag waarbij een Turk en zijn zoontje het leven laten en de echtgenote en moeder achterblijft. Kruger nam de prijs duidelijk ontroerd in ontvangst en droeg hem aan de terreurslachtoffers en hun familie op.

Met de grote prijs van de jury, de op een na belangrijkste onderscheiding van het festival, werd het aids-drama 120 battements par minute van de Fransman Robin Campillo bekroond. De juryprijs ging naar de Rus Andrej Zvjagintsev voor zijn gezinsdrama Loveless.

Voor de beste regie gaf de jury de prijs aan de Amerikaanse Sofia Coppola voor The Beguiled. Het is de eerste keer in 56 jaar dat een vrouw die prijs kreeg

De onderscheiding voor het beste scenario reikte de jury aan twee films uit: de Grieken Giorgos Lanthimos en Efthimis Filippou wonnen met de psychologische thriller The Killing of A Sacred Deer met Nicole Kidman en Colin Farrell, terwijl de Schotse Lynne Ramsay voor haar thriller You Were Never Really Here bekroond werd.

Nicole Kidman, die naast The Killing of A Sacred Deer nog in drie andere films te zien was op het festival van Cannes, kreeg daarnaast een speciale prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content