‘The Revenant’ slokop van Oscarnominaties, ‘Le Tout Nouveau Testament’ grijpt naast nominatie

© gf

‘The Revenant’, de nieuwe film van Alejandro G. Iñárritu met Leonardo DiCaprio, is met twaalf nominaties de grote favoriet voor de Oscars. ‘Le Tout Nouveau Testament’ van Jaco Van Dormael is niet genomineerd in de categorie Beste Niet-Engelstalige film.

‘The Revenant‘ is de grote favoriet voor de Oscars, die op 28 februari worden uitgereikt. De wraakfilm van Alejandro G. Iñárritu haalde twaalf nominaties binnen, waaronder die voor beste film en beste acteur. Hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio krijgt dus een nieuwe kans om zijn allereerste Oscar te winnen.

Met tien nominaties blijft ‘Mad Max: Fury Road’ in het zog van ‘The Revenant’. Zeven nominaties zijn er voorts voor ‘The Martian’, een sf-prent van Ridley Scott.

Ontbreekt in het rijtje genomineerden voor beste film: ‘Carol’, de lesbischeliefdesballade van Todd Haynes, die overigens zelf ook niet genomineerd voor beste regisseur. Wel dingt Cate Blanchett mee naar het beeldje voor de beste actrice, en Rooney Mara naar dat voor de beste vrouwelijke bijrol.

Benoît Poelvoorde in 'Le Tout Nouveau Testament'
Benoît Poelvoorde in ‘Le Tout Nouveau Testament’

De Belgische prent ‘Le Tout Nouveau Testament’ van Jaco Van Dormael heeft dan weer naast een nominatie gegrepen in de categorie beste niet-Engelstalige film. Wel kanshebber in die categorie is de Colombiaanse film ‘El abrazo de la serpiente’ (‘The Embrace of the Serpent’). Daarin speelt de Vlaamse acteur Jan Bijvoet, bij ons bekend voor zijn rollen in ‘D’Ardennen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’, de rol van de Duitse wetenschapper Theodor Koch-Grünberg, die begin de 20ste eeuw baanbrekend veldwerk verrichtte in het Amazonewoud, waar hij onder meer op zoek ging naar geneeskrachtige planten. ‘El abrazo de la serpiente’, gebaseerd op de dagboeken van Koch-Grünberg, werd eerder al bekroond in onder andere Cannes, Palm Springs, San Sebastian, The Hamptons, München en Odessa.

Son of Saul, een Holocaustdreun die nazindert.
Son of Saul, een Holocaustdreun die nazindert.

De grote Oscarfavoriet der niet-Engelstalige films is – wellicht – ‘Son of Saul’ van László Nemes, tevens dé film van 2015 volgens Knack Focus. De prent volgt de Hongaars-Joodse Saul Ausländer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zit in het concentratiekamp van Auschwitz en daar de doden moet verbranden. Hij vindt het lichaam van een jongen van wie hij denkt dat het zijn zoon is, redt hij hem van de vlammen en gaat op zoek naar een rabbijn die hem een waardige begrafenis kan geven.

Een overzicht van de Oscargenomineerden in de belangrijkste categorieën:

Beste film

The Big Short, Bridge of Spies, Brooklyn, Mad Max: Fury Road, The Martian, The Revenant, Room, Spotlight

Beste regisseur

Adam McKay (The Bigh Short), Alejandro G. Iñárritu (The Revenant), Lenny Abrahamson (Room), Tom McCarthy (Spotlight), George Miller (Mad Max: Fury Road)

Beste acteur

Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (The Martian), Leonardo DiCaprio (The Revenant), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (The Danish Girl)

Beste actrice

Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Room), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 Years), Saoirse Ronan (Brooklyn)

Beste mannelijke bijrol

Christian Bale (The Bigh Short), Tom Hardy (The Revenant), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Bridge of Spies), Sylvester Stallone (Creed)

Beste vrouwelijke bijrol

Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (The Danish Girl), Kate Winslet (Steve Jobs)

Beste niet-Engelstalige film

Embrace of the Serpent (Colombia), Mustang (Frankrijk), Son of Saul (Hongarije), Theeb (Jordanië), A War (Denemarken)

Bekijk hier de volledige lijst met alle genomineerden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content