Steracteur Jean-Louis Trintignant (91) overleden

Jean-Louis Trintignant in Un Assassin qui Passe (1981). © GettyImages

De Franse acteur Jean-Louis Trintignant is vrijdag overleden op 91-jarige leeftijd.

Omringd door vrienden en familie is hij in zijn huis in het Franse departement Gard gestorven, zo heeft zijn echtgenote Mariane Hoepfner Trintignant gemeld aan het Franse persagentschap AFP.

Als bedrogen echtgenoot in Roger Vadims ‘Et Dieu… créa la femme’ uit 1956, aan de zijde van Brigitte Bardot, vergaarde Trintignant bekendheid. Maar het was de rol van autocoureur in ‘Un homme et une femme’ van Claude Lelouch uit 1966 die hem internationale roem bezorgde.

Een van zijn laatste wapenfeiten was de rol van de gepensioneerde muziekleerkracht in Michael Hanekes ‘Amour’ uit 2012.  Die rol leverde hem een César voor beste acteur op. Eerder won hij de Zilveren Beer voor beste acteur (‘L’Homme qui ment’ van Alain Robbe-Grillet uit 1968) op het Filmfestival van Berlijn en de prijs voor beste acteur op het Filmfestival van Cannes (‘Z’ van Costa-Gavras uit 1969).

“Het is een bladzijde die is omgeslagen”, zei de Franse president Emmanuel Macron vrijdag over het overlijden van Trintignant. De president noemde de acteur een “formidabel artistiek talent” die “onze levens een beetje begeleidde langs de Franse cinema”.
Trintignant trouwde eerst met de actrice Stephane Audran, daarna met de regisseur Nadine Marquand. Met laatstgenoemde had hij drie kinderen, Pauline, Marie en Vincent. Het stel scheidde, waarna hij samen ging wonen met de voormalige racecoureur Mariane Hoepfner.
Een van zijn dochters, Marie, is in 2003 vermoord door haar vriend. De actrice werd door popster Bertrand Cantat doodgeslagen in een hotelkamer in Litouwen. De acteur verloor nog een kind, genaamd Pauline. Zij overleed bij haar geboorte.

Partner Content