Robin Pront lokt meer dan 100.000 toeschouwers met ‘D’Ardennen’

© gf

Vier weken geleden kwam Robin Pronts ‘D’Ardennen’, de winnaar van de Knack Focus Jo Röpcke Award, uit in de Belgische bioscoopzalen. De teller voor de Antwerps getinte misdaadthrillerstaat staat intussen op maar liefst 110.600 bezoekers, en overtreft zo de symbolische grens van de 100.000 kijkers.

Dat D’Ardennen zoveel bezoekers trekt mag dan voor velen niet aankomen als een verrassing, maar als je kijkt naar welke hoogvliegers de Belgische bioscopen aandoen de laatste tijd (Spectre, The Martian, The Lobster) is het wel bijzonder dat de Vlaamse debuutfilm van Robin Pront voet bij stuk houdt. Het is morgen een maand geleden dat de film in première ging op het Filmfestival van Gent en dat Kinepolis Film Distribution (hun filmdistributeur) hem een dag later voorstelde aan het grote publiek.

Als een Vlaamse film de kaap van 100.000 bezoekers overschrijdt, wordt er een award overhandigd aan de regisseur en zijn filmploeg (onder andere producer Bart Van Langendonck) tijdens het Filmfestival van Oostende. De award is gemaakt van goud (voor 100.000 bezoekers), maar ze bestaan ook in platina en diamant (voor 200.000 en 400.000 toeschouwers).

Robin Pronts eerste prent doet het dus goed in de box office, wat op zich al uitzonderlijk is voor een 29-jaar jonge debuterende regisseur, maar daar blijft het niet bij: de film is inmiddels ook al verkocht aan Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Zweden, Estland en zelfs Israël.

Vorige maand won Robin Pront ook al de Knack Focus Jo Röpcke Award. ‘Met D’Ardennen levert Pront één van de beste Vlaamse debuutfilms van de jongste jaren af’, lichtte Knack Focus-filmcriticus Dave Mestdach zijn keuze toe. ‘Het is een sfeervol, trefzeker geregisseerd misdaaddrama waar de cinefiele goesting van afdruipt, en waarin Pront moeiteloos de Europese auteurstraditie aan de Amerikaanse genrecanon weet te koppelen.’

Lees ook onze recensie van D’Ardennen , en onze interviews met Pront en hoofdrolspeler Kevin Janssens.

(EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content