‘Wintres Woma’ van James Elkington: een bijna volmaakt debuut

© .

James Elkington debuteert op zijn 46e met ‘Wintres Woma’. Er wordt nu al gefluisterd over de guitar king in spe.

James Elkington – Wintres Woma

James Elkington is het type gitarist dat geen gps nodig heeft om zijn weg op de snaren te vinden. De Brit, die jaren geleden naar Chicago verkaste, is het toonbeeld van een musician’s musician. Elkington verleende al hand-en-spandiensten aan artiesten als Richard Thompson, Jeff Tweedy en Michael Chapman. Tot voor kort zag hij zich vooral als sidekick, maar intussen kreeg de microbe van het songschrijven hem te pakken. Op zijn 46e debuteert hij nu alsnog voor eigen rekening met Wintres Woma (Oud-Engels voor ‘het geluid van de winter’). De plaat werd ingeblikt in de loft van Wilco en geldt als een hoogtepunt van wat dezer dagen de new cosmic americana wordt genoemd.

James Elkington is een spirituele erfgenaam van Bert Jansch, John Renbourn en Davy Graham, Britse akoestischegitaarvirtuozen uit de late sixties en vroege seventies. Met hen heeft hij alvast een duizelingwekkende fingerpickingtechniek emeen. Vaak zou je zelfs zweren dat er meerdere gitaren tegelijk aan het werk zijn. Toch is Elkington geen lid van het kijk-mama-zonder-handenclubje. Virtuositeit is bij hem geen doel op zich, het is vooral een middel om zijn contemplatieve liedjes extra zeggingskracht te geven.

Ook al put hij uit oude folktradities, Elkington blijft geenszins hangen in het verleden. Zijn werk verwijst evengoed naar avant-rock en jazz. Op Wintres Woma ligt het accent voornamelijk op zijn warme baritonstem en elegante snaarverrichtingen, maar hij speelt regelmatig met details die zijn sound verlevendigen: een vleugje pedalsteel of banjo, een toefje harmonica, een flard viool of cello. De meeste songs lijken op bladzijden uit een dagboek en voelen dus zeer persoonlijk aan. De uitzondering is Sister of Mine, een brief van de Romeinse keizer Caligula aan zijn zus, waaruit blijkt dat ook monsters altijd een manier vinden om hun wandaden te verantwoorden.

Wintres Woma is in het cityfolkgenre een bijna volmaakt debuut. Geen wonder dat Elkington al her en der als guitar king wordt aangesproken.

DOWNLOADTIP: Wading the Vapors

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content