Broers Dardenne en 19 andere regisseurs maken kans op Gouden Palm in Cannes

De gebroeders Dardenne © BelgaImage

In het officiële competitieluik van het internationale filmfestival van Cannes dingen dit jaar twintig films mee naar de hoofdprijs, de Gouden Palm. Onder de kanshebbers bevinden zich de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne, vaste Cannes-klanten en tweevoudige Palmwinnaars, evenals onder anderen Pedro Almodóvar, Paul Verhoeven, Xavier Dolan en Sean Penn.

De gebroeders Dardenne, die met Rosetta en L’enfant al tweemaal de hoofdvogel afschoten in Cannes, presenteren er dit jaar La fille inconnue, een film over de jonge vrouwelijke arts Jenny die de identiteit van een overleden patiënte probeert te achterhalen nadat die elke behandeling had geweigerd. De hoofdrol wordt vertolkt door de opkomende Franse ster Adele Haenel, maar ook de vaste Dardenne-acteurs Olivier Gourmet en Jeremy Renier zijn weer van de partij. Of de Luikenaars een derde Gouden Palm zullen kunnen veroveren, hangt af van de jury, die dit jaar wordt voorgezeten door Mad Max-regisseur George Miller.

Ook in de selectie zit Julieta van Pedro Almodóvar, de flamboyante Spaanse regisseur wiens naam zopas nog opdook in de Panama Papers.

Pedro Almodovar
Pedro Almodovar© REUTERS

Nog op de lijst prijkt dit jaar nieuw werk van het Canadese wonderkind Xavier Dolan (Juste la fin du monde, met Lea Seydoux, Marion Cotillard en Vincent Cassel), de eerste VS-prent van de Britse Andrea Arnold (American Honey), een nieuw sociaal drama van de inmiddels 79-jarige Ken Loach (Daniel Blake) en de allereerste Franse prent van de Nederlandse cineast Paul Verhoeven (Elle). Verhoevens nieuwste is een thriller over een zakenvrouw (Isabelle Huppert) die wraak wil nemen op haar verkrachter. De laatste keer dat een Nederlandse regisseur voor de competitie van Cannes werd geselecteerd was in 2013 (Borgman van Alex van Warmerdam). Het is voor Verhoeven niet de eerste maal dat er een film van hem in Cannes wordt vertoond: in 1992 opende zijn thriller Basic Instinct het festival.

Andere vaste Cannes-klanten zijn de Fransman Olivier Assayas (Personal Shopper, dat zich afspeelt in de Parijse modewereld), de Deen Nicolas Winding Refn – zijn horrorprent The Neon Demon is de slotfilm -, de hermetische filmer Bruno Dumont (Ma Loute), actrice-regisseuse Nicole Garcia (Mal de Pierres, met Marion Cotillard) en de Amerikaanse indie-filmer Jim Jarmusch (Paterson). Komen ook uit de VS: het rassendrama Loving van Jeff Nichols (maker van onder andere Mud en Taking Shelter) en The Last Face, de eerste film die Sean Penn inblikte na zijn al ruim tien jaar oude The Pledge.

Met Toni Erdmann van Maria Ade staat er voor het eerst in jaren nog eens een Duitse film op de lijst.

Sean Penn
Sean Penn© Reuters

Het aanbod bevat nog enkele grote namen, of wat te denken van de Zuid-Koreaan Park Chan-wook (van Old Boy-faam) die The Handmaiden presenteert, of van de Roemeense gewezen Palm-winnaar Cristian Mungiu, op Cannes 2016 aanwezig met Family Photos. Met Cristi Puiu (Sieranevada) is er nog een tweede Roemeense filmmaker van de partij.

Vervolledigen de selectie: Rester Vertical van Alain Guiraudie (uit Frankrijk), Aquarius van Kleber Mendonça (uit Brazilië), en Ma’ Rosa van Brillante Mendoza (uit de Filipijnen).

Woody Allen
Woody Allen© DR

De openingsfilm van het festival, dat dit jaar loopt van 11 tot en met 22 mei, is Cafe Society van de in Frankrijk immens populaire Woody Allen. De film, volgestouwd met bekende namen, speelt zich af in de jaren dertig en loopt buiten competitie. Ook de nieuwste films van Jodie Foster (Money Monster) en Shane Black (The Nice Guys) dingen niet mee naar de prijzen, net als de Disneyprent BFG (Big Friendly Giant) van Steven Spielberg en de documentaire Gimme Danger over rockbeest Iggy Pop – de man wordt wel op de Croisette verwacht.

Alle twintig films die uit het officiële competitieluik van de 69e editie van het filmfestival van Cannes op een rijtje:

 • Toni Erdmann van de Duitse Maren Ade
 • Julieta van de Spanjaard Pedro Almodovar
 • American Honey van de Britse Andrea Arnold
 • La fille inconnue van de Belgen Jean-Pierre en Luc Dardenne
 • Personal Shopper van de Fransman Olivier Assayas
 • Juste la fin du monde van de Canadees Xavier Dolan
 • Paterson van de Amerikaan Jim Jarmusch
 • Rester vertical van de Fransman Alain Guiraudie
 • Aquarius van de Braziliaan Filho Kleber Mendonça
 • Mal de pierres van de Française Nicole Garcia
 • I, Daniel Blake van de Brit Ken Loach
 • Ma’ Rosa van de Filipino Brillante Mendoza
 • Bacalaureat van de Roemeen Cristian Mungiu
 • Loving van de Amerikaan Jeff Nichols
 • Agassi (The Handmaiden) van de Zuid-Koreaan Park Chan-Wook
 • The Last Face van de Amerikaan Sean Penn
 • Sieranevada van de Roemeen Cristi Puiu
 • Elle van de Nederlander Paul Verhoeven
 • The Neon Demon van de Deen Nicolas Winding Refn
 • Ma loute van de Fransman Bruno Dumont

(Belga/LP/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content