4 star star star star star

Tien jaar na het internationaal bewierookte Sága hernieuwt Dez Mona zijn samenwerking met het Antwerpse barokensemble B.O.X.. LUCY, een nieuwe songcyclus, beleefde zijn wereldpremière in de Gare Maritime van het Brusselse Tour & Taxis, tijdens de derde avond van de Feeërieën.

Weer geen Pukkelpop dit jaar, wél een behoorlijk afgeslankte vierdaagse op de site van de Hasseltse Muziekodroom onder de noemer Pukkelpop Kwartier. Alle kaartjes, zo'n 1.500 per dag, vlogen in een mum van tijd de deur uit en ook op dag 2 waren het Belgische bands die redding brachten.

Na een dag met het jonge geweld en eentje waarin het experiment naar de voorgrond geschoven werd, was het tijd voor een meer klassieke jazzdag. Daar had het publiek duidelijk nood aan, met zomaar even vijf staande ovaties op rij. Mooi voor de muzikanten, al was lang niet alles van dat duizelingwekkende niveau.

4 star star star star star

Tijdens dag 2 van de veertigste editie van Jazz Middelheim werd vooral uitgekeken naar het gezamenlijke optreden van avant-garde-iconen John Zorn, Laurie Anderson en Bill Laswell. Laatstgenoemde moest te elfder ure afzeggen wegens ziekte, maar na hoogtepunten als MiXMONK en Kris Defoort werd daar nauwelijks om getreurd.

4 star star star star star

Met de veelbelovende fluitiste Esinam, de virtuoze jazzrock van Nordmann en de poëtische volksmennerij van Brihang serveerde Gent Jazz op donderdagavond een gevarieerd menu. Het was die laatste die voor de extra ster zorgde. Of zoals Brihang zelf debiteert: 'Sniejen in twee is kiezen voor een helft/Ik neem altied et grotste stuk voeme zelf/Oelalala.'

4 star star star star star

Gent Jazz blaast dit jaar vijftien kaarsjes uit, al dient dat te gebeuren in omstandigheden waarin bandeloos feesten jammer genoeg nog niet aan de orde is. Toch viel er tijdens de vijfde festivaldag op de Bijlokesite weer met volle teugen te genieten. Zowel Jef Neve als Lady Linn lieten een uitermate positieve indruk na.

4 star star star star star

Tijdens de maand juli is op de Bijlokesite de jazz doorgaans nader dan de rock. Op de derde dag van het Gent Jazzfestival viel echter weinig te swingen. Het programma, met Wim Mertens, Sohnarr en Niklas Paschburg, kreeg dit keer een neoklassiek jurkje aan.

4 star star star star star

Het heeft aan een zijden draadje gehangen en veel grote internationale namen lieten het afweten, maar tussen 9 en 18 juli ontvouwt zich op de Bijlokesite dan toch een haast volwaardige 'covid proof'-editie van Gent Jazz. Naima Joris, José James en een kolkend TaxiWars mochten het startschot geven.

4 star star star star star

Op de grote festivals worden Belgische bands niet altijd met de egards behandeld die ze verdienen. Beetje ironisch dus dat in Covid-tijden vrijwel uitsluitend in de vaderlandse vijver wordt gevist. Na Balthazar en Goose toonden ook de local heroes van Arsenal op Werchter Parklife nog eens hun internationale klasse.

4 star star star star star

Na een lange coronapauze trekt het concertleven zich geleidelijk weer op gang. En de appetijt is groot, zowel bij het publiek als bij de artiesten. De eerste twee Parklife-concerten in Werchter, met Balthazar en Sohnarr, waren, net zoals de rest van de reeks, dan ook vooraf uitverkocht.

3 star star star star star

Twintig jaar lang schuimde Ruben Block met zijn powertrio Triggerfinger de Europese podia af. Maar nu de man deze maand vijftig wordt, wil hij wel eens wat anders. Geruggensteund door een nieuwe band speelde hij vrijdag het eerste van tien uitverkochte benefietconcerten voor en ín De Roma.