Zaterdag 10/12, 20.45 – Acht

Onlangs werd de muziekstreamdienst Spotify ook in ons land gelanceerd, het bewijs dat het einde van de muzikale revolutie nog niet in zicht is en het ideale excuus voor Acht om zijn eerste Acht Academy aan de toekomst van de muziek te wijden. ‘De eerste centrale gasten zijn Stephen en David Dewaele’, vertelt presentator Otto-Jan Ham, die vanaf nu op nog niet nader bepaalde tijdstippen deze nieuwe talkshow over actuele onderwerpen zal presenteren. ‘Voor ons waren zij een logische keuze: de twee broers hebben nu eenmaal een neus voor de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van muziek en technologie.’

En hebben ze er dan ook een uitgesproken visie over?

OTTO-JAN HAM: Het boeiende is dat Stephen en David die nieuwe ontwikkelingen omarmen als artiesten, niet als marketeers. Ze doen waarin ze geloven, er zit geen groot meesterlijk plan achter om poen te scheppen. Een voorbeeld? Door het geijkte en inmiddels achterhaalde pad van plaat opnemen-uitbrengen-promoten te verlaten, hebben ze een nieuwe weg gevonden. Met Radio Soulwax bewijzen ze ook dat digitale muziek niet de dood van fraai artwork hoeft te betekenen.

Wanneer het tien jaar geleden over muziek downloaden ging, weerklonken nogal wat onheilsboodschappen. Hoe zit dat vandaag?

HAM: Het grappige is dat ik zowat tien jaar geleden mijn thesis maakte rond de vraag of de muziekwinkel zou verdwijnen. Het antwoord is uiteindelijk gebleken: ja. In mijn studententijd had je Napster, een website waardoor voor het eerst op grote schaal muziek gedeeld kon worden – illegaal. Toen dacht de muziekindustrie nog dat ze het downloaden in de kiem kon smoren, maar nu zien artiesten en platenbonzen het helemaal anders. Intussen zoeken ze manieren om downloaden en muziek delen in hun voordeel te kunnen gebruiken.

‘Acht Academy’ heeft Eric Wahlforss weten te strikken, medeoprichter van SoundCloud. Wijst die als een ware visionair de weg?

HAM: Hij geeft een zogenaamde ‘Keynote Speech’, een uiteenzetting over wat hij mogelijk acht voor de toekomst van het muziekdelen. Boeiend, maar sommige zaken klinken echt wel als pure sciencefiction. Zo kondigt hij aan dat we binnen afzienbare tijd implantaten in ons hoofd zullen laten steken om muziek met elkaar te delen.

Hebben jullie het hardnekkige gerucht dat volgend jaar de cd zou verdwijnen, kunnen bevestigen of ontkrachten?

HAM: Daar zijn we niet op ingegaan, maar ik denk dat zelf wel te kunnen ontkrachten. Ten eerste: er is nog een veel te grote stock om er binnen een jaar mee op te houden. En ten tweede: er zal altijd wel een publiek zijn dat zich niet uitsluitend van sites als iTunes bedient. Wel geestig: onlangs zag ik in een winkel nog cassettebandjes met Vlaamse schlagers te koop liggen. In bepaalde niches is vinyl trouwens ook al een tijdje weer in opmars. Ik ben ervan overtuigd dat fysieke geluidsdragers zullen blijven bestaan, weliswaar in een beperktere vorm en voor een bepaald publiek. En daar reken ik mezelf toe: als ik echt naar muziek wil luisteren, leg ik een cd op, bij mp3’s is de mogelijkheid om te zappen te groot.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content