Koen Vanmechelen opent OpUnDi feestelijk

© Koen Vanmechelen

In zijn Open University of Diversity wil kippenkunstenaar Koen Vanmechelen vanuit verschillende invalshoeken nadenken over bioculturele diversiteit.

Na de officiële lancering van zijn Open University of Diversity tijdens de Biënnale van Venetië afgelopen zomer, heeft kunstenaar Koen Vanmechelen zijn universiteit nu ook concreet huisvesting gegeven in een voormalige Gelatinefabriek aan de Hasseltse Kanaalzone. Het moet een intellectueel kruispunt rond bioculturele diversiteit worden.

Binnen het kader van de Open University of Diversity geeft Koen Vanmechelen plaats aan zijn drie andere projecten, namelijk The Walking Egg, CosmoGolem en The Cosmopolitan Chicken Research Project. Rode draad is de bioculturele diversiteit.

Met zijn Cosmopolitan Chicken Research Project geniet Koen Vanmechelen intussen wereldfaam. In zijn zoektocht naar de superkip kruist hij al meer dan tien jaar het genoom van kippensoorten van over de hele wereld. De verschillende soorten kippen staan voor hem symbool voor de verschillende bevolkingsgroepen.

Grote Vriendelijke Reus In het project The Walking Egg staan vruchtbaarheid en reproductie centraal. Samen met de Belgische vruchtbaarheidsexpert Willem Ombelet streeft Vanmechelen naar doelen als recht op leven in de ontwikkelingslanden tegen 2020. Net zoals bij het CCP-project slaat Vanmechelen de brug tussen kunst en wetenschap.

Tot slot is er de CosmoGolem, Vanmechelen zijn versie van de Grote Vriendelijke Reus (GVR) van Roald Dahl. Over de hele wereld installeert de kunstenaar deze grote houten sculpturen. De CosmoGolem wil een plaats zijn waar kinderen hun verhaal kwijt kunnen en waar culturen elkaar ontmoeten.

Voorbij de grenzen van kunst Dat de projecten buiten de lijntjes van de grenzen van de kunstwereld kleuren, kwam dan ook duidelijk naar voren tijdens de officiële opening van het 2500 vierkante meter grote atelier in de voormalige Gelatinefabriek aan de Hasseltse Kanaalzone. In videoboodschappen van over de hele wereld gaven specialisten uit allerlei sectoren hun visie op culturele diversiteit.

Daarnaast bevonden zich ook onder de aanwezigen niet alleen mensen uit de kunstwereld, maar ook prominenten uit heel andere sectoren zoals jurist Jef Vermassen, minister Ingrid Lieten, kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens en Mario Merialdi, coördinator van het departement Reproductive Health and Research van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Met zijn OpUnDi zet Vanmechelen Hasselt dus op de – artistieke – kaart. Het is alweer een opsteker voor de Limburgse kunstwereld, die zich volop aan het voorbereiden is voor de komst van de internationale tentoonstelling Manifesta 9 begin juni.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content