In beeld: 25 jaar Oprah Winfrey

In beeld: 25 jaar Oprah Winfrey
© Reuters

Oprah © Reuters

o bafta.jpg © Reuters

Op 8 september 1986 zendt het Amerikaanse televisiekanaal ABC de allereerste aflevering van 'The Oprah Winfrey Show' uit. Het programma telde in de VS 40 miljoen kijkers en werd uitgezonden in 150 landen. In 1994 won ze de BAFTA-award voor 'Beste Buitenlandse Televisieprogramma'.

o2 jackson.jpg © Reuters

Oprah, interviewer van beroemdheden (1) Oprah ontvangt in haar show diverse gasten, die vaak anoniem vertellen over hun schokkende ervaringen. Ze interviewde ook verschillende wereldsterren. In februari 1993 werd ze uitgenodigd door Michael Jackson voor een rondleiding in zijn attractiepark, Neverland. Het was zijn eerste tv-interview in 14 jaar tijd.

o jackson stuur.jpg © Reuters

Oprah, interviewer van beroemdheden (2) Oprah maakte de 'biechtstoel'-interviewstijl populair. Ze haalde sterren over de streep tijdens debatten over gevoelige kwesties. Michael Jackson gaf live toe dat hij een neuscorrectie had ondergaan en vertelde haar meer over zijn huidziekte, vitiligo. De show werd wereldwijd gevolgd door 90 miljoen kijkers .

o4 krant.jpg

Oprah, interviewer van beroemdheden (3) Oprah Winfrey heeft de Amerikaanse televisie een aantal memorabele televisiemomenten bezorgd. Zoals de beroemde aflevering in 2005 waarin Tom Cruise als een klein kind op haar sofa begint te springen. De aflevering werd zelfs opgenomen in een prentenboek over 'de meest memorabele schandalen in de showbizzwereld.'

o5 boek.jpg © Reuters

Oprah en haar publiek (1) Oprah aarzelt niet om haar privéleven uit de doeken te doen en haar kijkers te raken. Dat verklaart voor een groot deel haar succes. In 1988 verscheen ze aanzienlijk vermagerd op de antenne en toonde ze aan de hand van een karretje gevuld met vet hoeveel kilo's ze in een paar maanden verloren had. In 1997 bracht ze haar eerste video over haar gewoontes, dagelijkse voeding en haar strijd tegen de kilo's op de markt.

o6 producten.jpg © Reuters

Oprah en haar publiek (2) Oprah is enorm invloedrijk op vlak van mode, voeding en lifestyle. Het 'Oprah-effect' verklaart de stijgende verkoopcijfers van producten die in haar show verschenen zijn. Ook deze zeep kende a moment of glory tijdens haar show.

o7business.jpg © Reuters

Oprah, businessvrouw Op haar 75 jaar is Oprah een van de rijkste Amerikanen, mede dankzij haar productiebedrijf 'Harpo' (lees achterstevoren: Oprah). In 1996 lanceerde ze haar succesvolle Book Club. Het eerste boek, The Deep End of The Ocean, een vrij onbekende roman, werd een bestseller. Drie jaar later werd het boek zelfs verfilmd. Ze heeft in haar Book Club meer dan zestig boeken besproken, die allen uitgroeiden tot een groot succes.

o8politiek.jpg © Reuters

Oprah en de politiek (1) Oprah nodigt ook politici uit in haar show. In 1995 krijgt ze Hillary Clinton, de toenmalige First Lady, op bezoek.

o9 obama.jpg © Reuters

Oprah en de politiek (2) In 2007 verklaart ze publiekelijk haar steun aan de politicus Barack Obama.

o10 vrouwobama.jpg © Reuters

Oprah en de politiek (3) Volgens economen van de Universiteit van Maryland zou de openlijke steun van Oprah tijdens de Democratische voorverkiezingen Barack Obama meer dan een miljoen stemmen hebben opgeleverd.

o12miljard.jpg © Reuters

Oprah, miljardair Forbes schat haar huidig fortuin op 2.4 miljard dollar. Ze is de enige zwarte vrouwelijke miljardair in de geschiedenis van de ranking. Deze woning in Californië kocht ze in 2001 voor 50 miljoen dollar.

o13 vakantie.jpg © Reuters

Oprah, het reisbureau Eerder dit jaar maakte ze een lange reis naar Australië, om het toerisme in het land te promoten. Alle ingrediënten van een 'Oprah Winfrey Show' waren aanwezig: beroemdheden (op deze foto Russel Crowe), een juichende menigte en cadeaus voor het publiek. Ze bood aan verschillende kijkers een reis aan.

o14 portret.jpg

Samen met tal van Amerikaanse artiesten, sporters, filmsterren en meer dan 13000 fans vierde ze afgelopen dinsdagavond de laatste aflevering van 'The Oprah Winfrey Show'. Kijkers kunnen Oprah nog tot 2 januari 2012 op het kleine scherm volgen. Dan wordt haar eigen kanaal 'Oprah Winfrey Network' gelanceerd.