‘The Special Relationship’ en ‘The Deal: fel onderhoudende politieke drama’s

Met ‘The Special Relationship’ en ‘The Deal’ sluit scenarist Peter Morgan zijn Tony Blair-trilogie af.

The Special Relationship (dvd) – UK/VS, 2010
A-FIlm
Film: *** Extra’s: 0

The Deal (dvd) – UK, 2003
A-Film
Film: ** Extra’s: 0

Tweemaal Tony Blair en dus tweemaal Michael Sheen, die de voormalige Britse premier ook in Stephen Frears’ The Queen (2006) glansrijk vereeuwigde. The Deal gaat over de aanloop naar Blairs premierschap, met veel aandacht voor diens vriendschap – en latere rivaliteit – met Gordon Brown (een schitterende David Morrissey) en hun discussie in het Londense restaurant Granita. Tijdens deze lunch werd overeengekomen wie van hen als voorzitter van de Labourpartij zou aantreden en dus ook kans zou maken op het premierschap. Stephen Frears portretteert in deze strak geregisseerde tv-productie Blair als een geslepen opportunist en onderstreept dat vriendschap en politiek niet samengaan.

Scenarist Peter Morgan – ook auteur van The Deal, The Queen, Frost/Nixon en Hereafter – bevestigt dat beeld van de Britse ex-premier in The Special Relationship, want ook hier stellen politieke beslissingen persoonlijke relaties op de proef. Morgan schetst de zowel professionele als kameraadschappelijke band tussen Blair en Bill Clinton (een sterke Dennis Quaid) aan de hand van enkele significante gebeurtenissen. Passeren de revue: de onderhandelingen met Sinn Fein over Noord-Ierland, de affaire Monica Lewinsky, de oorlog in Kosovo en de lakse houding van de NAVO tegenover Slobodan Milosevic. De vele journaalbeelden staven de feiten.

Regisseur Richard Loncraine opent vrij ironisch met de Cole Porters Friendship. De adderbeet schuilt in de finale. Blair, geïntroduceerd als een rabiate fan van de Amerikaanse politieke superster Clinton, wuift zijn vriend aan het einde van diens ambtstermijn vrolijk en verstrooid uit, want hij onthaalt met de brede glimlach George W. Bush als nieuwe partner. Iedereen weet hoe dát is afgelopen. Morgan werpt een verrassende blik achter de schermen van de macht en Loncraine vertaalt zijn subtiele analyse naar een fel onderhoudend politiek drama.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content