Vorig jaar zette Cahiers du cinema twee Franse films in hun topdrie, met 'Spring Breakers' netjes tussen 'L'Inconnu du Lac' (op 1) en 'La Vie d'Adèle' (op 3). Dit jaar bezetten twee tricolore producties de twee hoogste plaatsen van het podium.

1. P'tit Quinquin

Deze tegendraadse miniserie van de Franse regisseur Bruno Dumont is Twin Peaks à la française in een godvergeten kustgemeente in Frans-Vlaanderen. Het verhaal is losjes opgehangen aan een moordonderzoek, maar dat is slechts een narratief excuus om een zwartkomisch op te hangen van een Frankrijk geplaagd door racisme, immoraliteit en incompetentie. Maar dan om te lachen, deze keer. 'P'tit Quinquin' werd ook opgenomen in het programma van het recente Film Fest Gent.

2. Adieu au Language

Een film van Jean-Luc Godard, zonder plot of personages. Maar wel met een hond. Een naakte mademoiselle. Beelden op beelden op beelden. En referenties aan Solzjenitsyn.

3. Under the Skin

Een eigenzinnige scifitrip van Jonathan Glazer over een bloedmooie alien - Scarlett Johansson met zwarte haren - die in de Schotse hoofdstad Glasgow neerstrijkt, daar allerlei mannen verleidt en beetje bij beetje leert wat het betekent om mens te zijn.

4. Maps to the Stars

Duister grappige film van de Canadese veteraan David Cronenberg.

5. The Wind Rises

Allerlaatste film van de Japanse animemeester Hayao Miyazaki. 'The Wind Rises' vertelt het verhaal van Jiro Horikoshi, de ontwerper van de roemruchte Japanse jachtvliegtuigen Mitsubishi A6M, beter gekend als de 'Zero's'.

6. Nymphomaniac

Lars Von Triers seksdrama Nymphomaniac plaagt, prikkelt en provoceert, maar dan vooral het brein welteverstaan. Herlees de recensie van deel I en deel II.

7. Mommy

De bekroonde Cannes-film 'Mommy', over een tiener met ADHD, een strafblad en vooral veel liefde voor zijn mama, is de meest warmhartige en vitale film van Xavier Dolan tot nu toe.

8. Love Is Strange

Indiefilmer Ira Sachs brengt hulde aan liefde in tijden van economische en spirituele crisis, en doet dat op een rustige, franjeloze manier zonder gay-clichés.

9. Le Paradis

Experimentele documentaire van de Franse cineast en dromer Alain Cavalier (met een rol voor Vincent Lindon).

10. Our Sunhi

Mooie komedie van Zuid-Koreaanse regisseur Hang Sang-Soo over Sunhi, een aspirant- filmmaakster, die aanbeden wordt door drie mannen (zonder dat ze het van elkaar weten).

Vorig jaar zette Cahiers du cinema twee Franse films in hun topdrie, met 'Spring Breakers' netjes tussen 'L'Inconnu du Lac' (op 1) en 'La Vie d'Adèle' (op 3). Dit jaar bezetten twee tricolore producties de twee hoogste plaatsen van het podium.1. P'tit QuinquinDeze tegendraadse miniserie van de Franse regisseur Bruno Dumont is Twin Peaks à la française in een godvergeten kustgemeente in Frans-Vlaanderen. Het verhaal is losjes opgehangen aan een moordonderzoek, maar dat is slechts een narratief excuus om een zwartkomisch op te hangen van een Frankrijk geplaagd door racisme, immoraliteit en incompetentie. Maar dan om te lachen, deze keer. 'P'tit Quinquin' werd ook opgenomen in het programma van het recente Film Fest Gent.2. Adieu au Language Een film van Jean-Luc Godard, zonder plot of personages. Maar wel met een hond. Een naakte mademoiselle. Beelden op beelden op beelden. En referenties aan Solzjenitsyn.3. Under the Skin Een eigenzinnige scifitrip van Jonathan Glazer over een bloedmooie alien - Scarlett Johansson met zwarte haren - die in de Schotse hoofdstad Glasgow neerstrijkt, daar allerlei mannen verleidt en beetje bij beetje leert wat het betekent om mens te zijn. 4. Maps to the Stars Duister grappige film van de Canadese veteraan David Cronenberg.5. The Wind Rises Allerlaatste film van de Japanse animemeester Hayao Miyazaki. 'The Wind Rises' vertelt het verhaal van Jiro Horikoshi, de ontwerper van de roemruchte Japanse jachtvliegtuigen Mitsubishi A6M, beter gekend als de 'Zero's'. 6. Nymphomaniac Lars Von Triers seksdrama Nymphomaniac plaagt, prikkelt en provoceert, maar dan vooral het brein welteverstaan. Herlees de recensie van deel I en deel II.7. Mommy De bekroonde Cannes-film 'Mommy', over een tiener met ADHD, een strafblad en vooral veel liefde voor zijn mama, is de meest warmhartige en vitale film van Xavier Dolan tot nu toe.8. Love Is Strange Indiefilmer Ira Sachs brengt hulde aan liefde in tijden van economische en spirituele crisis, en doet dat op een rustige, franjeloze manier zonder gay-clichés.9. Le Paradis Experimentele documentaire van de Franse cineast en dromer Alain Cavalier (met een rol voor Vincent Lindon). 10. Our SunhiMooie komedie van Zuid-Koreaanse regisseur Hang Sang-Soo over Sunhi, een aspirant- filmmaakster, die aanbeden wordt door drie mannen (zonder dat ze het van elkaar weten).