Henk Rijckaert maakt op Canvas furore in Zonde van de zendtijd, maar heeft ook een verdienstelijke carrière als stand-upcomedian.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Het stikt op YouTube van de stand-upcomedians. Ben jij daar nog van weg te slaan?

Moeilijk. Ik ben een enorm gepassioneerde YouTubekijker, hoe illegaal het soms ook is wat ze daar online gooien. De beelden blijven natuurlijk wel van lage kwaliteit op een heel klein schermpje. Als ik iets echt leuk vind, ga ik dus toch op zoek naar de dvd. Maar het is geweldig om zo snel filmpjes te vinden uit de Verenigde Staten, Nederland en Engeland.

Sta jij ook op YouTube?

Ja, er staan een heleboel fragmenten uit Zonde van de zendtijd online en ik zag onlangs ook stukken uit Comedy Casino. Ooit heb ik in de Bal Infernal in Gent al mijn oud materiaal opnieuw gespeeld. Ik had toen mensen opgeroepen om dat te filmen met gsm’s, kleine camera’s en alles wat ze konden vinden. Een stuk of twintig mensen hebben dat toen gedaan en al die opnames heb ik in één montage gegooid.

Je dvd komt nu ook uit, zou je het erg vinden als daar stukken van op YouTube belanden?

Als ik zeg dat ik dat niet erg vind, zal de platenfirma natuurlijk kwaad worden. Maar je kunt er niet tegenop. Ik denk dat YouTube vooral goede reclame is, maar dvd’s volledig illegaal downloaden vind ik toch een brug te ver.

Download je zelf nooit iets?

Toch niet illegaal. Het rare is dat mensen er niet meer bij stilstaan dat het illegaal is. Ik zeg ook niet dat je elke jongere met een mp3-speler moet opsporen en aanhouden, dat heeft geen zin. Toen ik jong was, kopieerden we allemaal cassettes. Dat was ook illegaal, maar we hadden gewoon geen geld om die dingen te kopen. Wat me nu stoort, is dat veel mensen die downloaden wél geld hebben.

Koop je wel eens dingen online?

Ooit heb ik op eBay een stel opgezette eekhoorns gekocht. Om een lang verhaal kort te maken: ik wilde ze aan kapotte verlichtingspalen hangen, met in hun pootjes een verse lamp in plaats van die klassieke dennenappel. De eekhoorntjes zijn echter nooit toege-komen. Het was toch een wat halfbakken idee, dus zo erg was dat niet. Ik vind het wel altijd leuk als de postbode met dvd’s en boeken aanbelt. Toch handig als de winkel tot aan je deur komt.

Zijn er sites die je vaak checkt?

Gentblogt.be vind ik leuk, maar meestal surf ik gewoon wat rond. Als tiener ging ik in de bibliotheek in Zomergem zoeken naar vintage tekeningen van Batman. De bibliothecaris zei enkel: ‘Batman? Kijk eens in de handboeken over sanitair!’ Nu vind je na een halfuur googelen alles online.

Henk Rijckaert is elke maandag te zien in ‘Zonde van de zendtijd’ om 20 u. 40 op Canvas. Zijn dvd ‘Karton’ vind je nu in de winkel.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content