Vrijdag 26/3, 20.45 – één

Als de besparingsplannen bij de VRT doorgevoerd worden zoals baas Piet Van Roe ze aangekondigd heeft, dan moeten we het vanaf volgend jaar op vrijdagavond zonder groots entertainmentprogramma op één stellen. Na De Generatieshow kunnen we niet zeggen dat we daar echt rouwig om zijn, maar misschien kan Goeie vrijdag ons nog van gedachten doen veranderen. In deze nieuwe show worden iedere week enkele wensen vervuld van gewone Vlamingen, zodat die én de kijkers goedgemutst het weekend in kunnen gaan. De presentatie ligt in handen van Sofie Van Moll en Roos Van Acker, die na haar jaren bij VT4 nog eens bij de openbare omroep te zien is.

Roos, wordt deze Droomfabriek van de 21e eeuw jouw grote rentree bij de VRT?

Roos Van Acker: We gaan alleszins alle registers opentrekken. We nemen Goeie vrijdag zelfs op in het Amerikaans theater, een legendarische tv-studio waar ik altijd al heb willen staan. Of ik daarom heb toegehapt? Dat en de vraag van de productie om mee te werken aan een grote show waarin mensen gelukkig worden gemaakt. Meer kon men mij toen niet zeggen, maaren of ik dat wilde! Al zit ik nu wel met een ei in m’n broek.

Hiermee beëindig je de exclusieve samenwerking met VT4. Was de zender te klein voor jou geworden?

Van Acker: Met Goeie vrijdag kan ik meewerken aan een grote show en dat is iets nieuws voor mij. Daarom heb ik ook toegezegd: ik wil kunnen leren en groeien als presentatrice.De oproep voor Goeie vrijdag is destijds door Sofie gelanceerd omdat ik eerst nog mijn beslissing, om een vrije vogel te worden, wilde uitleggen aan VT4. Dat leek me na al die jaren niet meer dan correct. Ik sluit trouwens niet uit dat ik nog voor VT4 ga werken. Zo heb ik onlangs De oplichters ingelezen. Het langverwachte programma van Tom Waes inderdaad, dat trouwens heel erg de moeite is.

Jij en Sofie lijken elkaar aardig aan te vullen. Haar gezicht klaarde op bij het vermelden van de talrijke ‘Ik wil een dag Sissi zijn’-verzoeken, jij begon te grimassen.

Van Acker: Inderdaad, suikerspinprinses spelen is niets voor mij. Niet dat we het bewust als verdeelsleutel gebruiken, maar het is wel zo dat Sofie vaak de emotionelere wensen voor haar rekening neemt. Zo is ze met een mevrouw ’s nachts een kaarsje gaan plaatsen op elk graf van het kerkhof waar de moeder van die dame ligt. Heel ontroerend. Maar zelfs in zulke omstandigheden zou ik het wellicht niet kunnen laten van tussendoor toch nog vlug even wat gekke smoelen te trekken. (Lacht) Ik ben wie ik ben. Ik wil plezier in mijn werk hebben en ook aan de kijker tonen dat dit gemeend is.

‘Hole in the wall’ presenteerde je met een gulle glimlach. Was dat ook gemeend?

Van Acker: Oké, daar deed ik alsof en heb ik de vrolijke Françoise gespeeld. Wat kon ik ook anders? Eerlijk gezegd zal ik een eventueel aanbod voor een tweede Hole in the wall-seizoen afslaan, dat programma hoeft niet meer voor mij. Toch ben ik dankbaar voor de kans. Ik vermoed ook dat de makers van Goeie vrijdag pas aan mij hebben gedacht nadat ze mij bezig zagen in Hole in the wall. Elk nadeel heb z’n voordeel.

En is het nog steeds jouw ambitie om nieuwsanker te worden?

Van Acker: Dat blijft de ultieme droom. Maar kijk naar een grande dame als Martine Tanghe en dan zie je dat ik nog wel wat aan maturiteit moet winnen. En laat me ondertussen maar heerlijk met mijn kont shaken in het Amerikaans theater.

Hans van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content