Zeven keer meer oproepen bij Zelfmoordlijn na seizoensfinale Thuis

© © VRT

Na de seizoensfinale van de soap “Thuis” op de openbare omroep kreeg de Zelfmoordlijn 1813 in het uur na het einde van het programma zeven keer zoveel oproepen als de week ervoor. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie roept de media op om de richtlijnen ter voorkoming van zelfdoding meer te respecteren.

Prof. Dr. Gwendolyn Portzky, coördinator van het VLESP, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, betreurt dat in de soap de methode waarmee tot zelfdoding werd overgegaan expliciet in beeld kwam. Ze wil ook dat àlle richtlijnen voor de media in verband met het voorkomen van zelfdoding worden in acht genomen. “Het gaat niet op dat men het nummer 1813 van de Zelfmoordlijn vermeldt en denkt dat het daarmee ophoudt”, aldus prof. Portzky.

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, haar partners en Te Gek! ?, roepen maandag in een persbericht op om “alle mediarichtlijnen zoveel mogelijk te respecteren, zowel in de pers als in fictie”. “Ook in de nasleep van het overlijden van Steve Stevaert werd vastgesteld dat de gebruikte (en breed beschreven) methode tot acht keer meer deel uitmaakte van de zelfmoordplannen van de oproepers aan de Zelfmoordlijn 1813 in vergelijking met andere weken”, aldus VLESP in het persbericht.

Copycat

“In de richtlijnen voor de media in verband met zelfdoding wordt aangeraden om zelfdoding niet in een sensationele context te plaatsen en methodes tot zelfdoding zeker niet in beeld te brengen”, zegt prof. Portzky. “En dat had in het geval van ‘Thuis’ beslist beter gekund. Het expliciete tonen van de methode – zo leert wetenschappelijk onderzoek – zet namelijk mensen met suïcidaire gedachten vaak aan tot copycatgedrag.”

Prof. Portzky en Kirsten Pauwels van de Zelfmoordlijn vinden het wel positief dat de programmamakers van “Thuis” vooraf aan hen gemeld hadden dat zelfdoding aan bod zou komen in de laatste uitzending van dit tv-seizoen. “Daardoor konden we voldoende vrijwilligers inzetten om de oproepen na de uitzending te beantwoorden”, zegt Kirsten Pauwels. “Maar er is meer nodig. Men zou ook kunnen kiezen voor een scenario waarin hoop en een toekomstperspectief gegeven wordt, of men zou kunnen werken met positieve voorbeelden, met getuigenissen van mensen over hoe zij omgegaan zijn met hun zelfmoordgedachten. En men zou ook kunnen beklemtonen dat zelfdoding altijd het gevolg is van een complex samenspel aan factoren.” (Belga)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content