Zeiljacht Jacques Brel aangekomen in Rupelmonde

© Belga

Het zeiljacht waarmee Jacques Brel in zijn laatste levensjaren naar de Markiezeneilanden zeilde, is donderdagmorgen aangekomen in een scheepswerf in Rupelmonde.

Op de werf wordt de toestand van het stalen jacht geanalyseerd en het staalwerk van de kiel en romp hersteld.

Het speciale nachttransport van Oostende naar Rupelmonde startte woensdagavond en nam ruim vijf uur in beslag. Onder massale belangstelling werd het zeiljacht donderdagvoormiddag van de vrachtwagen gelost.

“Op onze scheepswerf werd de jacht gelost op rolbruggen en de komende dagen analyseren we wat er precies stuk is”, zegt Peter Janssens van de Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde. “Van het schip is enkel de kiel en het onderste deel van de romp goed bewaard, de rest is krom getrokken door de berging. Daarnaast ontbreekt het aan ongeveer alles: houtwerk, kajuit, motor, schroefasaandrijving, schroef,…”

Jacques Brel kocht het schip in 1974 en voer ermee de wereld rond. In 2008 werd het schip door de Blankenbergse zeilmakers Staf en Piet Wittevrongel en fans van Brel van Nieuw-Zeeland naar Oostende overgebracht. Sindsdien lag de boot er voor anker, mede door subsidie- en financieringsproblemen en de vereffening van de Maritieme Site in Oostende.

De totale restauratie zal ongeveer 1 miljoen euro kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content