Wenen in de ban van naakte mannen

© Reuters

De inwoners van Wenen voelen zich ongemakkelijk tussen alle naakte mannen in het straatbeeld.

Het gaat niet om echte mannen, maar om posters die een tentoonstelling promoten in de Weense hoofdstad met de titel ‘Naakte mannen’.

In plaats van zoals steeds aandacht te besteden aan de vrouwelijke naakte vormen, wilde het Leopold Museum het deze keer over een andere boeg gooien en het mannelijke naakt centraal zetten. ‘Nackte männer’ is volgens de website van het museum een ‘expo over de diverse en veranderende voorstelling van naakte mannen van 1800 tot nu’.

Het museum had echter niet verwacht dat de lokale bevolking zo verontwaardigd zou reageren op de reclamecampagne voor de tentoonstelling. ‘We realiseerden ons niet dat zo veel mensen zo van streek en kwaad zouden zijn dat we zelfs vreesden voor de veiligheid en de bescherming van de bezoekers van het museum’, aldus een woordvoerder. ‘Veel mensen zeiden ons dat ze hun kinderen wilden beschermen. Sommigen hadden ons gewaarschuwd dat ze de edele delen van de mannen zouden bekladden met verf als wij ze niet zouden bedekken. ‘

Daarom besliste het museum om de genitaliën van sommige van de meer explicietere posters te bedekken met rode papierstroken. Dat gebeurde onder meer bij de controversiële foto ‘Vive la France’ van Pierre & Gilles, die drie voetballers toont met alleen maar een paar kousen in het blauw, wit en rood (de Franse driekleur).

‘We zijn niet echt blij met deze situatie’, zegt het museum. ‘Je hoopt altijd dat we vooruitgang geboekt hebben, dat we nu in de 21e eeuw leven.’

De tentoonstelling loopt nog tot 28 januari in het Leopold Museum in Wenen en bestaat uit 300 kunstwerken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content