Wat we mogen verwachten van het vervolg op Twin Peaks

Agent Dale Cooper in 'Twin Peaks' © .

De meest vernieuwende televisiereeks uit de geschiedenis komt terug naar uw kleine scherm. David Lynch gaat eigenhandig negen nieuwe afleveringen van ‘Twin Peaks’ regisseren. ‘Dit is een bedankje aan al onze trouwe fans,’ aldus Mark Frost.

Na de veelbelovende tweets van ‘Twin Peaks’-bedenkers Mark Frost en David Lynch, bevestigde Showtime het heuglijke nieuws dat de baanbrekende cultserie nieuw leven in wordt geblazen. De komende maanden blijft het uitkijken naar cryptische omschrijvingen en symbolische tweets van David Lynch en Mark Frost. ‘Dear Twitter Friends: That gum you like is going to come back in style! #damngoodcoffee,’ werd immers door de twee heerschappen om 11.30u de wereld ingestuurd. Laat dat nu exact het uur zijn waarop Dale Cooper het titelstadje binnenrijdt in de eerste aflevering van de televisieserie.

Profeet Laura

Ondertussen worden mondjesmaat nieuwe feiten over de comeback vrijgegeven. Zo zal de serie zich niet afspelen in 1989, maar exact vijfentwintig jaar na datum. In een spraakmakende scène in The Black Lodge, beloofde Laura Palmer al een profetisch weerzien met de woorden ‘Ik zal je terugzien over 25 jaar.’ We kunnen veel zeggen van de blonde beautyqueen met een choquerend dubbelleven, maar een leugenaar blijkt ze niet te zijn.

Dampende koffie

Frost en Lynch willen nog niet verklappen welke acteurs zullen terugkeren naar ‘Twin Peaks’, maar we mogen in ieder geval uitkijken naar enkele – niet nader genoemde – leden van de originele cast. Kyle MacLachlan zal naar alle waarschijnlijkheid al terug in de huid van de charmante agent Dale Cooper kruipen. Op Twitter schreef hij alvast het volgende: ‘Better fire up that percolator and find my black suit 🙂 #Twinpeaks’. Bovendien werd de acteur eind september nog in het gezelschap van David Lynch gespot tijdens een lunch van de David Lynch Foundation. We mogen ons dus opnieuw verwachten aan damn fine kopjes koffie en heerlijke kersentaart voor de neus van 25 jaar oudere agent Cooper.

De romantische zielen hopen hoogstwaarschijnlijk ook op een hernieuwde romance tussen Audrey en agent Cooper. Vijfentwintig jaar geleden was het personage volgens de makers nog te jong om een relatie aan te gaan met de volwassen Dale Cooper, maar 25 jaar later is dat probleem uiteraard van de baan. Of Lynch en Frost deze plotwending in acht nemen, blijft voorlopig een mysterie.

Mysteries ontrafeld

De onbeantwoorde vragen waar fans mee bleven worstelen na de twee seizoenen zullen eindelijk een antwoord krijgen. Of dat belooft medebedenker Mark Frost ons toch. ‘De kijkers van de show die zich beroofd voelden toen de reeks eindigde, zullen het vervolg kunnen appreciëren,’ stelde hij ons gerust. Ook hopen Lynch en Frost nieuwe fans te vergaren dankzij deze comeback. ‘We kunnen niet zomaar op onze lauweren rusten,’ vult Frost aan. Daarom zal David Lynch ook in eigenste persoon de regie voor zijn rekening nemen en niets uit handen geven. De twee heren voelden naar eigen zeggen de druk om het vervolg op hun innovatieve dramareeks minstens even intrigerend te maken. De verhaallijnen uit de vorige seizoenen zullen in ieder geval opnieuw opgerakeld worden, liet Frost zich ontvallen.

Hoe gaat het met Annie?

Frank Silva, de acteur die gestalte gaf aan sleutelfiguur Bob, stierf in 1995. Of er in seizoen drie van ‘Twin Peaks’ nog sprake zal zijn van de demonische entiteit is dus enigszins twijfelachtig, tenzij ze zijn rol door een andere acteur laten vertolken. Om het einde van seizoen twee te verklaren, zal er op z’n minst verwezen moeten worden naar Bob aangezien zijn aanwezigheid deel uitmaakt van de cliffhanger.

In de laatste aflevering van het tweede seizoen van ‘Twin Peaks’ probeert Cooper zijn vriendinnetje Annie te redden uit de klauwen van Windom Earle. Tijdens een verwarrende passage in de Black Lodge geraakt Annie echter gewond. Cooper, die minder ernstige verwondingen heeft en naar zijn hotel wordt gebracht, blijkt een dubbelganger te zijn. In de slotscène zien we de reflectie van Bob wanneer Cooper in de spiegel kijkt. Vervolgens beukt hij zijn gezicht tegen de spiegel en vraagt hij spottend: ‘How’s Annie?’ Dat willen we, na 25 jaar, inderdaad wel eens weten.

‘Bedankt voor jullie jarenlange nieuwsgierigheid’

Seizoen drie mag dan ook gezien worden als een bedankje voor de trouwe fans die al die jaren zijn blijven hopen op een vervolg. ‘We mogen ons gelukkig prijzen met zulke coole, intelligente, nieuwsgierige en kijklustige mensen die zich aangetrokken voelen tot onze televisieserie. We zijn dan ook blij voor hen dat de reeks een nieuwe adem krijgt,’ licht Frost toe.

Hoe de serie zal uitdraaien, zullen we pas in 2016 te weten komen, maar om agent Cooper te citeren: ‘Ik heb geen idee waar dit naartoe zal leiden, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat het een plaats zal zijn die zowel fantastisch als bizar is.’ (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content