VRT krijgt minder klachten over neutraliteit en objectiviteit

© Belga

Het aantal klachten over een gebrek aan neutraliteit en objectiviteit aan het adres van de VRT-nieuwsdienst is op een jaar tijd gevoelig gedaald. De Raad voor Journalistiek daarentegen ontving een pak meer klachten.

De VRT ontving in 2011 142 klachten over een gebrek aan neutraliteit en objectiviteit bij de VRT-nieuwsdienst. Dat zijn er minder dan de helft dan de 351 in 2010. De Raad voor Journalistiek daarentegen ontving in 2011 75 klachten. Dat zijn er een pak meer dan de 47 in 2010. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Ingrid Lieten op een schriftelijke vraag van Jurgen Verstrepen (LDD).

Klachten meestal ongegrond

Verwijzend naar het Klachtenrapport 2011 van de VRT stelt Lieten dat deze klachten vooral afkomstig zijn van kijkers en luisteraars die vinden dat de nieuwsdienst een bepaalde politieke partij of ideologische overtuiging meer in de kijker zet dan andere. Ook de relevantie van een bepaalde informatie die al dan niet wordt meegegeven in de berichtgeving staat vaak ter discussie.

“De klachten zijn meestal ongegrond en in de antwoorden wordt verwezen naar het redactiestatuut en de deontologische code van de nieuwsdienst”, aldus de minister.

Raad voor Journalistiek

De stijging van het aantal klachten bij de Raad voor Journalistiek schrijft Lieten in de eerste plaats toe aan de toenemende bekendheid van de raad, onder meer door publicatie van de deontologische code voor journalisten in oktober 2010.

“Het lijkt me zeer gevaarlijk om uit de cijfers conclusies te trekken over de kwaliteit van de journalistiek in het algemeen. Daarvoor zou er inhoudsonderzoek moeten gebeuren op een ruimere schaal dan de 75 dossiers die bij de raad toekwamen in 2011”, aldus Lieten. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content