VRT-kijker wil minder talkshows en talentenjachten

© Thinkstock

Bijna 40 procent van de VRT-kijkers vindt dat er te veel shows en talentenjachten worden uitgezonden. Bijna 39 procent wil ook minder talkshows. Dat blijkt uit een publieksbevraging van de Universiteit Antwerpen.

Uit het onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat maandag werd voorgesteld in het Vlaams parlement blijkt dat 63,1 procent van de Vlamingen zijn gading vindt op een van de tv-zenders van de VRT. Bij een vorige bevraging, in 2010, was dat nog 72,6 procent.

Het aantal radioluisteraars dat zijn gading vindt daalde van 67,7 procent tot 58,6 procent.

Het gros van de televisiekijkers vindt dat er op dit moment net genoeg nieuws en duiding wordt uitgezonden. Ze willen echter meer films, documentaires en Vlaamse fictie, terwijl er van talkshows en talentenjachten een overaanbod is.

66 procent van de ondervraagden vindt dat de VRT zich moet onderscheiden van de commerciële media in het soort programma’s dat wordt aangeboden. Volgens 64 procent moet de omroep investeren in Vlaams creatief talent en volgens 70 procent moet de omroep inzetten op vernieuwende programma’s.

Meer dan 65 procent vindt dat de VRT het Algemeen Nederlands moet hanteren in alle programma’s. De VRT moet volgens het onderzoek ook programma’s aanbieden die de Vlaamse eigenheid weerspiegelen.

Wat radio betreft is er een groot draagvlak voor de populaire zenders. 69 procent vindt dat de omroep over een zender mag beschikken die veel aandacht besteedt aan populaire muziek en hits. Meer dan 72 procent vindt daarentegen dat de VRT ook zo veel mogelijk muziekgenres aan bod moet laten komen. Een meerderheid wil op minstens één van de radionetten bijzondere aandacht voor Nederlandstalige muziek. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content