VRT-interview met Jan Briers veroorzaakt kleine rel

De redactieraad van de VRT is niet te spreken over de excuses van de hoofdredactie aan Jan Briers voor een interview van een VRT-journalist met de provinciegouverneur.

Luc Rademakers, hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, is door de redactieraad van de openbare omroep op het matje geroepen naar aanleiding van een interview van VRT-journalist Luc Pauwels met provinciegouverneur Jan Briers. Dat meldt De Standaard.

Wim Willems, hoofdredacteur Nieuws van de VRT, had zich geëxcuseerd bij Briers ‘voor het gedrag’ van Pauwels tijdens zijn gesprek met Briers over de gebeurtenissen in Wetteren. De aangeboden excuses gebeurden bovendien zonder medeweten van de interviewer. Dat kan volgens de redactieraad van de VRT niet geduld worden.

‘Het is ongehoord dat de hoofdredactie zich excuseert bij een gouverneur, voor een interview waar deontologisch niets mis mee was. Als wij niet gedekt worden door de hoofdredactie, wordt werken op de VRT-nieuwsdienst erg moeilijk’, zegt een anonieme bron aan de krant.

Het was Jan Briers zelf die Pauwels had ingelicht over het telefoontje van Willems net na het gesprek. Pauwels die niet gediend was met deze gang van zaken, maakte gewag van het incident bij de deontologische raad en de redactieraad van de VRT die er dus meteen een agendapunt van maakte. Naar verluidt zorgde het voorval voor onrust op de redactie.

Volgens Luc Rademakers had Willems zich geëxcuseerd voor de vormelijke fouten van Pauwels tijdens het interview, niet voor zijn kritische vragen. ‘Dat Luc Pauwels niet op de hoogte was van het telefoontje, was een fout die is gebeurd door een ongelukkig toeval’, voegde hij er aan toe. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content