VRT gaat voor meer diversiteit in haar programma’s

© Belga

De televisienetten van de VRT gaan meer diversiteit brengen in hun programma’s. Ook in haar personeelsbeleid zal de openbare omroep extra inspanningen leveren om talent uit specifieke bevolkingsgroepen aan te trekken.

De televisienetten van de VRT gaan meer diversiteit brengen in hun programma’s. Dat blijkt uit het nieuwe Actieplan Diversiteit 2012-2013. Ook in haar personeelsbeleid zal de openbare omroep extra inspanningen leveren om talent uit specifieke bevolkingsgroepen aan te trekken.

Het nieuwe actieplan is het tweede in de rij. De evaluatie van de resultaten van het eerste actieplan (2011-2012) lagen aan de basis van de krachtlijnen van dit nieuwe actieplan. De VRT wil nu een nieuwe stap zetten om de streefcijfers uit de beheersovereenkomst (33 procent vrouwen en 5 procent nieuwe Vlamingen) te halen.

Eén, Canvas en Ketnet stappen af van vrijblijvende briefings over diversiteit aan de programmamakers en gaan een concrete resultaatsverbintenissen en specifieke projecten voor elk net vooropstellen. Daarbij blijft de focus liggen op gender en kleur.

“Om een beter resultaat inzake diversiteit te halen, worden de briefings nu verfijnd zodat er op de verschillende netten meer vrouwen en meer kleur te zien is (bij kandidaten, hoofdrollen, personages, ankers, enzovoort). Elk programma zal daarop gescreend worden”, luidt het.

De VRT wil ook de diversiteit onder haar medewerkers verhogen. Dat moet er toe bijdragen dat ook de diversiteit in haar aanbod toeneemt. Dat gebeurt onder meer via een bezoldigde opleidingsstage voor tien personen -nieuwe Vlamingen en personen met een handicap- per jaar. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content