‘Voorlopig was de ’tv-oorlog’ nog maar een duel’

Geen betere tv-watcher die met kennis van zaken praat dan Knack Focus-redacteur Stefaan Werbrouck. Wij polsten aan de vooravond van de lancering van VIER naar zijn bevindingen over het nieuwe tv-seizoen.

Het nieuwe, belangrijke tv-najaar is twee weken ver. Afgaande op de kijkcijfers is het duidelijk dat de commerciële zender Vtm zijn start niet gemist heeft. Maar de vernieuwde tv-zender VIER moet nog van wal steken. En ook Eén heeft nog enkele veelbelovende programma’s in de aanbieding. Geen betere tv-watcher die met kennis van zaken praat dan Stefaan Werbrouck. Wij polsten aan de vooravond van de lancering van VIER, op maandag 17 september, naar zijn bevindingen over het nieuwe tv-seizoen.

Welk tv-programma heeft je tot nu toe het meest verrast?
In positieve zin: Jonge Zwanen, een sobere en ontroerende docusoap over de harde wereld van de balletscholen, en Clan, een dramedy die erin slaagt om zonder struikelen de dunne grens tussen emotie en komedie te bewandelen. Al moet ik bij Clan wel meteen toegeven dat de tweede aflevering minder sterk was dan de eerste, dus hopelijk gaat de reeks niet alsnog de dieperik in.
In negatieve zin: Deadline 14/10, dat weliswaar niet slecht is maar qua scenario toch veel te slap blijft om de hoge verwachtingen in te lossen.
In geen enkele zin: Vroeger of Later, dat precies brengt wat ik ervan verwacht had – niets.

Wie is de morele winnaar van de start van het tv-seizoen?
Voorlopig was de ’tv-oorlog’ nog maar een duel, en uit dat gevecht komt Vtm als de morele winnaar naar voren. Omdat de zender er met Deadline 14/10 in geslaagd is om voor het eerst sinds jaren de zondagavond op te eisen, en omdat ze met Clan, Belgium’s Got Talent of Jonge Zwanen programma’s heeft waarover gepraat wordt en die hip zijn.
De vraag is of een morele overwinning iets te betekenen heeft. Op de belangrijke vaste momenten van de tv-avond zit Vtm nog altijd met problemen: Voor de Show bijvoorbeeld slaat als locomotief voor Het Nieuws nog altijd niet aan en de keuze om Familie tegenover De Kruitfabriek op VIER te zetten is een gok. De soap zal wellicht niet al te veel kijkers verliezen maar een nieuw publiek boor je er ook niet mee aan, wat de programma’s die erna komen misschien parten zal spelen. Op dat vlak lijken de fundamenten van Eén met Dagelijkse Kost, Blokken, Het Journaal en Iedereen Beroemd, dat succesvol in de voetsporen van Man Bijt Hond is getreden, steviger.

Verwacht je een blitzkrieg van VIER wat betreft de kijkcijfers?
De komst van VIER zal niet plotseling de twee andere grote zenders wegvegen. Met sommige titels – De Slimste Mens natuurlijk en waarschijnlijk ook wel De Kruitfabriek – zal de zender wel scoren, al denk ik nu ook weer niet dat ze daar de kijkcijfers van vroeger bij de VRT zullen halen. Maar dat zijn slechts een paar onderdelen van de tv-avond: het humaninterestprogramma Plan B lijkt bijvoorbeeld geen partij voor Blokken, en docureeksen als In Godsnaam of De Bende Haemers zullen wel een publiek vinden maar het zijn ook geen programma’s waar iedereen naar zal kijken. Maar terwijl VT4 vroeger ‘de grootste van de kleintjes’ was, lijkt het niet onlogisch dat VIER ‘de kleinste van de grote’ zal worden – en misschien zelfs net iets meer. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content