Vlaamse Monumentenwacht blaast 20 kaarsjes uit

Volgens minister Bourgeois is de dienst toonaangevend in Europa.

De Vlaamse Monumentenwacht bestaat twintig jaar en dat werd dinsdag gevierd in Brussel. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois noemde de dienst toonaangevend in Europa. De Monumentenwacht werd twintig jaar geleden opgericht door de provincies en de Koning Boudewijnstichting. Sindsdien kan elke eigenaar van een waardevol gebouw bij de dienst terecht voor advies over het onderhoud en herstel. De prijs van een controle door de wacht blijft beperkt door subsidies van de Vlaamse overheid.

Dinsdag werd de balans opgemaakt van de voorbije twintig jaar en die bleek bijzonder positief. “We rapporteren intussen over 5.750 gebouwen van zowat drieduizend eigenaars”, aldus voorzitter Luc Verpoest. “Uit een enquête die enkele maanden geleden werd afgenomen blijkt dat meer dan 90 procent van de aangesloten leden tevreden is met onze dienstverlening.”

Europees unicum

Monumentenwacht ging twintig jaar geleden van start met het doel het exterieur en het uitzicht van waardevolle gebouwen in stand te houden. Intussen werd de dienst ook uitgebreid naar advies over het interieur. Daarmee maakt Vlaanderen volgens Geert Bourgeois school in Europa. “Het in stand houden van historisch belangrijke interieurs is de laatste jaren nog actueler geworden, nu veel eigenaars energiebesparende maatregelen willen nemen. Daarom heeft onder meer Nederland al een voorbeeld genomen aan Monumentenwacht en een eigen interieurdienst opgestart.”

Sinds enkele jaren heeft Monumentenwacht ook twee medewerkers in dienst die zich over het varend erfgoed buigen. “Dat is zelfs een unicum in Europa”, aldus Bourgeois.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content