Vlaams-Marokkaans Culturenhuis geopend in Brussel

© Belga

Daarkom is het nieuwe Vlaams-Marokkaanse Culturenhuis in Brussel. Vrijdag opende het de deuren en dit weekend is het feest.

Daarkom is het nieuwe Vlaams-Marokkaanse Culturenhuis in Brussel. Vrijdag opende het de deuren en dit weekend is het er feest. In 2003 startten de Vlaamse Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko gesprekken om een Vlaams-Marokkaans Culturenhuis op te richten in Brussel. Ze wilden een plek maken voor culturele kruisbestuiving tussen de gemeenschappen. Op 31 mei 2006 ondertekenden de toenmalige ministers van Cultuur de conventie tot oprichting van dit Culturenhuis. Begin 2007 werd de werking opgestart met de oprichting van een vzw.

Gelegen aan de Wolvengracht

Als locatie om het Culturenhuis in onder te brengen werd gekozen voor de variétézaal “La Gaîté” aan de Brusselse Wolvengracht. Op een boogscheut van andere Brusselse cultuur- en kunstenhuizen zoals De Munt, deBuren, AB, KVS en de Beursschouwburg, is het de perfecte uitvalsbasis voor een multicultureel initiatief. De renovatie verliep aanvankelijk niet zoals gewenst maar werd nu toch vakkundig afgerond. Vanuit Cultuur werd 675.000 euro geïnvesteerd in de renovatie. Ook operationeel duurde het even voor de werking op stevige benen stond maar ook dat lijkt nu verleden tijd.

Plechtige opening

Vrijdag is Daarkom, het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis dan plechtig geopend in aanwezigheid van tal van prominenten. Naast senator Bert Anciaux, die in 2006 het initiatief nam voor het project waren Bensalem Himmich, Marokkaans minister van Cultuur, en afgevaardigd minister, Mohammed Ameur aanwezig. Daarnaast waren de Vlaamse minister voor Brussel, Pascal Smet, en minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Fadila Laanan, en de Brussels minister voor Openbare Werken, Brigitte Grouwels ook van de partij.

Cultureel ontmoetingsplatform
Het nieuwe Culturenhuis wordt een platform om uitwisselingen tussen de Vlaamse en de Marokkaanse gemeenschappen te bevorderen via onder meer concerten, theater, dans en tentoonstellingen. Daarkom betekent in het Marokkaans “uw huis” en is daarnaast een samenvoeging van twee Nederlandstalige woorden: “daar” en “kom”.

Vanuit de Marokkaanse en Vlaamse overheid werd respectievelijk 1 miljoen euro en 675.000 euro geïnvesteerd in de renovatie. “Om zijn opdracht programmatorisch in te vullen krijgt Daarkom de komende twee jaar telkens 500.000 euro vanuit Vlaanderen. We doen er ook alles aan opdat het culturenhuis zijn reserve van 269.000 euro mag aanwenden”, aldus Schauvliege in haar openingsrede. (INM)

Meer weten over het nieuwe Culturenhuis Daarkom, neem dan een kijkje op hun website. Weekend.be was bij de opening en nam een aantal leuke sfeerfoto’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content