Vernieuwd Canvas brengt elk uur nieuwsupdate

© Belga

Canvas start vanaf maandag 14 mei met uitzenden om 14 uur en wordt zo een volwaardige zender. De grootste verandering daarbij: de VRT-zender brengt in de nieuwe middagprogrammering elk uur een nieuwsupdate.

“Als Canvas een zender is die de actualiteit claimt, kan je het niet langer maken om pas om 20 uur uit te zenden”, zegt netmanager Mark Coenen. Canvas staat voor de grootste vernieuwing sinds zijn start. “Het wordt een historisch moment. Als volwaardige tv-zender kunnen we vanaf 14 mei onze openbare opdracht nog beter vervullen”, stak Coenen tijdens de persconferentie van wal.

Twee volwaardige zenders

Leo Hellemans, directeur Media van de VRT, wuifde de commotie over de derde zender weg en onderstreepte dat het in wezen gaat om “de ontkoppeling van Ketnet en Canvas”. “We krijgen nu twee volwaardige zenders. Dat is wat telt.” Coenen ziet tal van voordelen nu Canvas vanaf 14 uur kan uitzenden.

“De media zijn een soort raket die elke dag door de dampkring vliegt die Vlaanderen is. Canvas is het hitteschild dat nodig is om de wereld te vatten en in een begrijpbare context te plaatsen.” Canvas is en blijft een actuagedreven zender en nieuws en duiding blijven dus de speerpunten in de programmering, aldus Coenen. “Canvas wordt geen nieuwszender. We willen wel een vaste afspraak met de kijker en brengen daarom elk uur een nieuwsoverzicht via een voice-over”, aldus Coenen.

Vier speerpunten

Naast een flinke portie nieuws en duiding, zijn de vier andere speerpunten cultuur, documentaires, sport en ontspanning. “Onder het motto ‘Meer Canvas’ proberen we op een originele manier televisie te maken, met een betrouwbaar, hoogstaand en vernieuwend aanbod”, aldus netmanager Marc Coenen. De kijker heeft volgens Coenen nood aan vaste afspreken en ankerpunten.

Canvas werkt in de nieuwe middag daarom met een horizontale programmering. Coenen geeft toe dat cultuur op televisie niet evident is, maar toch wil Canvas cultuur een warm hart blijven toedragen. “En ook in primetime komen er vaste cultuurafspraken”, zegt Coenen. Het VRT-net besteedt onder meer aandacht aan de Koningin Elisabethwedstrijd, Rock Werchter en Pukkelpop. Nog een opvallende nieuwigheid: sommige nieuwe uitzendingen van bepaalde programma’s, zoals “Belga Sport” of “Top Gear”, worden al om 15 uur uitgezonden en diezelfde aflevering komt ’s avonds in primetime nog eens op de buis.

Ook sport blijft een wezenlijk onderdeel van Canvas. De komende zomer belooft een “grote” sportzomer te worden, met naast de jaarlijkse evenementen ook de Olympische Spelen en het EK Voetbal. Details over de sportzomer worden later bekendgemaakt. Tijdens het weekend wijkt Canvas in de namiddag af van de strakke, horizontale programmering op weekdagen. De zender grasduint dan uit het gevarieerde aanbod van cultuur, films, documentaires, humor van eigen makelij en sport. Zo ziet het programmaschema van Canvas eruit vanaf 14 mei:

14 uur: actualiteit (“Villa Politica”, “Reyers Laat”, “Vranckx”).
15 uur: een preview van een programma dat ook ’s avonds in primetime te zien is (“Belga Sport”, “Louis Theroux”).
16 uur: een fictiereeks (“Lou Grant”, “Desperate Housewives”).
17 uur: een documentaire uit het Canvasarchief. (Een “interessante” mens van Canvas kiest gedurende één week zijn favoriete documentaires.)
18 en 19.30 uur: nieuwe documentaires over onder meer natuur, reizen, milieu, klimaat en wetenschap.
19 uur: een “verrassende” komische reeks, zoals de Zweedse sitcom “Solsidan”.
20 uur: “TerZake”, dat ook in de zomer gewoon doorloopt.

(Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content