Vandaag: Internationale Dag van de Dans

De Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui schreef de boodschap voor de dertigste Internationale Dag van de Dans.

In 1982 richtte het danscomité van het ITI (International Theatre Institute) de Internationale Dag van de dans op om de universaliteit van deze kunstvorm in de verf te zetten. De dans overbrugt, aldus het comité, ‘all political, cultural and ethnic barriers and bring[s] people together with a common language‘.

De allereerste International dag van de dag vond plaats op 29 april 1982, de verjaardag van Jean-Georges Noverre (1727-1810), de oprichter van het moderne ballet.

Vorig jaar schreef Anne Teresa De Keersmaeker een open brief. Dit jaar is het met Sidi Larbi Cherkaoui opnieuw een Belgische choreograaf die de boodschap van de Internationale Dag van de Dans levert.

De titel van zijn boodschap luidt: “Celebrate the never-ending choreography of life“. In die boodschap omschrijft hij de dans als een kunstvorm die iedereen – performers en publiek maar evengoed verschillende culturen – verbindt én aanzet tot nadenken en creëren. Hij beëindigt zijn boodschap met een wens.

I wish everyone lots of dance. Not to forget all their problems of 2011, but on the contrary, to tackle them creatively, to dance around them, to find a way to engage with each other and the world, to engage with life as part of its never-ending choreography. Dance to find honesty and to transmit, to reflect and to celebrate it.

Els Van Steenberghe

De volledige boodschap leest u hier: http://www.international-dance-day.org/en/message.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content