Unesco volgt klacht Brugse erfgoedverenigingen

Op vraag van de erfgoedverenigingen wil Unesco dat Brugge de werken aan de Sint-Salvatorskathedraal motiveert.

De omgevingswerken rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge zijn voltooid. De tuin aan de kant Steenstraat, een vroeger kerkhof, werd omgetoverd tot een half stenen amfitheater, dat een serene ontmoetingsplaats moet worden. De Unesco wil nu echter dat de stad die ingreep motiveert.

De vraag van Unesco komt er na een klacht van efgoedverenigingen. Zij hebben van bij het bekendmaken van de plannen, geprotesteerd. “Het kan niet dat een gewezen begraafplaats plots wordt omgetoverd tot een trappenpartij waar men frieten er dergelijke zal komen eten. Vandaar dat wij klacht hebben ingediend bij de Unesco en de Raad van Europa. Die trappenpartij is Brugge als werelderfgoedstad onwaardig”, zegt Dries Vanden Abeele namens de erfgoedverenigingen.

Schepen van openbare werken, Jos Demarest (CD&V), zegt dat zijn diensten de motivatie aan het voorbereiden zijn. “Wij, de provincie en de stad, zijn voor die werken niet over één nacht ijs gegaan en al wat er ontdekt werd in de grond, is geïnventariseerd door onze archeologische dienst. Er komt trouwens een tentoonstelling over de vondsten. Met die werken wilden we een serene ontmoetingsplaats creëren en het was ook de bedoeling de kathedraal zelf, na de grondige restauratie, die 15 jaar heeft geduurd, zijn grandeur terug te geven,” zegt hij.

Over twee weken wordt de nieuwe omgeving officieel ‘ingewandeld’. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content