Unesco legt bom onder Brugge als werelderfgoed

© Thinkstock

Door het negatieve rapport van de visitatiecommissie van de Unesco dreigt Brugge zijn visitekaartje als werelderfgoed kwijt te spelen.

De visitatiecommissie van de Unesco heeft een negatief rapport gemaakt over Brugge als werelderfgoed. In 2000 werd Brugge door de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties officieel erkend, maar de stad dreigt dat visitekaartje nu kwijt te spelen.

Eind maart deed een driekoppige delegatie van de Unesco Brugge aan voor een grondige analyse. Het tot hiertoe geheim gebleven Unescorapport, waarvan Knack als eerste de conclusies kon inkijken, heeft het letterlijk over een reeks gevaren die het historische centrum van Brugge bedreigen.

De Unesco-experts onder leiding van de Pool Jaroslav Killian storen zich aan het feit dat er op wettelijk vlak de grootste onduidelijkheid bestaat over de zorg voor het erfgoed. Dit heeft onder meer tot gevolg dat er nogal soepel wordt omgesprongen met wijzigingen aan de stedelijke morfologie in het algemeen en gebouwen met een zogenaamd geringe waarde in het bijzonder. Waardevolle gebouwen dreigen dan weer tegen de grond te gaan.

Kloof Unesco – Brugge

Volgens het rapport werden in en om het stadscentrum nieuwe gebouwen neergepoot met een grote maar weinig verheffende visuele impact op het historische erfgoed, wat wordt aangeklaagd met tekst én foto’s.

Onder meer de situatie aan de Gulden Vlieslaan en aan het Brugse station (waar een kantoren- en appartementencomplex annex winkelcentrum werd opgetrokken onder de naam ‘De balkons van Brugge’) is de Unesco een doorn in het oog. Veel nieuwe ontwikkelingen vormen een bedreiging voor het werelderfgoed, schrijft de cultuurorganisatie, en dat om twee redenen: ze staan vaak haaks op de stedelijke functie van de binnenstad, en ze hebben mogelijk een negatieve impact op het erfgoed dat met verval bedreigd wordt.

De Unesco concludeert dat er een kloof gaapt tussen haar doelstellingen en de manier waarop de stad Brugge aan ruimtelijke en economische ontwikkeling doet.

Snelle maatregelen

De Unesco maant Brugge dringend aan om meer proactief op te treden. De organisatie dringt ook aan op meer direct overleg met de stad. Zo wil de Unesco in samenspraak een algemeen beleidsplan tot stand zien komen, waarin ook andere experts op z’n minst hun advies kwijt kunnen. De Brugse monumentenverenigingen, waaronder de vzw Marcus Gerards van Dries Van den Abeele, worden uitdrukkelijk geloofd vanwege hun professionalisme en inzicht in de materie.

Het Bruge stadsbestuur onder leiding van Patrick Moenaert (CD&V) krijgt met het Unescorapport een heikele kwestie voorgeschoteld. Snelheid is geboden, want tussen 25 juli en 3 augustus komt de Unesco in Brasilia op het allerhoogste niveau samen voor een stand van zaken van het werelderfgoed. Het Brugse dossier zal in de Braziliaanse hoofdstad niet onbesproken blijven.

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content