Tv-tip: ‘Woman of the Year. The Great Katharine Hepburn’ @ Ned 2 (23.00u)

Vanavond toont Nederland 2 een portret van Katharine Hepburn die dankzij haar lak aan conventies uitgroeide tot een van de grootste actrices uit de Hollywoodgeschiedenis.

Woman of the Year. The Great Katharine Hepburn

Nederland 2 – 23.00u

Toen Katharine Hepburn van een studiobaas te horen kreeg dat ze de broek die ze aanhad, moest vervangen door een rok, omdat dat in die tijd – we spreken over de jaren 1930 – hoorde voor een vrouw, antwoordde ze: ‘Dan loop ik nog liever naakt rond.’

‘Ze ging naar haar kleedkamer en deed haar broek uit’, schreef haar biografe Nancy MacDonnell, ‘En ook al had ze haar zijden ondergoed nog aan toen ze weer buiten kwam, haar punt was wel duidelijk, en ze kreeg haar broek terug.’ De anekdote typeert de rebelse, vrijgevochten Hepburn helemaal, en het was dankzij haar lak aan conventies dat ze uitgroeide tot een van de grootste actrices uit de Hollywoodgeschiedenis. Vijf memorabele rollen.

Morning Glory (1933)

Hepburn vertolkt Eva Lovelace, een jonge, optimistische actrice die droomt van de grote doorbraak op Broadway en die ook krijgt. Ook Hepburn zelf vestigde met deze film – haar derde – definitief haar naam: Morning Glory leverde haar haar eerste Oscar voor beste actrice op.

The Philadelphia Story (1940)

Na Morning Glory deed Hepburn in zoveel commerciële flops mee – films die vandaag weliswaar vaak als klassiekers worden bestempeld – dat haar carrière aan een zijden draadje hing. De kansen keerden met The Philadelphia Story, waarin ze schittert als een socialite die van haar rokkenjagende man (Cary Grant) af probeert te raken.

The African Queen (1951)

Een van de bekendste Hepburn-films, waarin ze een koppige missionaris speelt die samen met een al even koppige kapitein (Humphrey Bogart) in de boot uit de titel op de vlucht slaat voor de Duitse troepen in Afrika. Een film die Hepburn haar vijfde Oscarnominatie opleverde en Bogart zijn eerste – en enige – Oscar.

Guess Who’s Coming to Dinner (1967)

Voor haar tweede Oscar moest Hepburn wel wachten tot eind jaren zestig, voor haar rol als een vrouw wier ruimdenkende geest op de proef wordt gesteld als haar dochter thuiskomt met een zwarte man. Een jaar later kreeg ze wel opnieuw een Oscar, voor The Lion in Winter.

On Golden Pond (1981)

Op haar 74e schitterde Hepburn voor een van de laatste keren in de bioscoop – daarna was ze vooral te zien in het theater en in tv-films – met On Golden Pond, waarin ze samen met Henry Fonda een bejaard, liefhebbend koppel speelt. De film leverde haar haar vierde en laatste Oscar op, waarmee ze de vaakst bekroonde actrice ooit werd. (SW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content