Tv-tip: Un Prophète @ Canvas (23.20u)

Un Prophète © .

Een pakkend en controversieel gevangenisdrama met de boodschap dat penitentiaire instellingen broeiplaatsen zijn voor criminaliteit. Jacques Audiard regisseerde de prent uit 2009.

Van bij de openingsbeelden maakt Jacques Audiard (regisseur van Sur mes lèvres, De battre mon coeur s’est arrêté) het benauwende en claustrofobische gevoel van de gevangenis voelbaar. De protagonist Malik El Djebena (Tahar Rahim) wordt geïntroduceerd in de wagen die hem naar de gevangenis voert en werpt een laatste blik op de vrije wereld. Samen met Malik ontdekt de kijker de verveling, de intimidaties en het geweld, maar bovenal de hiërarchie binnen de gevangenis. César Luciani (Niels Arestrup), hoofd van de geïnterneerde Corsicaanse maffialeden, heeft zijn naam immers niet gestolen. Hij heerst als een keizer die door het omkopen van bewakers zelfs boven de directie staat.

Malik dient zich aan als een hapklare prooi. Wanneer in de vleugel waar Malik zijn eerste dagen doorbrengt een verklikker moet worden omgebracht, wordt Malik door César voor de keuze gesteld: sterven of moorden. Nadat Malik heeft leren praten met een scheermesje in zijn mond, wordt zijn schrijnend onhandige moord door Audiard brutaal realistisch in beeld gebracht. De toon voor Un Prophète is gezet.

Wat volgt, is de scholing van de op alle vlakken onervaren Malik. Hij bekwaamt zich in lezen en schrijven, steekt een stukje economie op en ondervindt – the hard way – dat hij nooit op enig respect van de Corsicaanse clan zal moeten rekenen. Voor hen blijft hij een gebruiksinstrument en een ‘sale Arabe’, zonder meer. Bijgevolg begint hij dan maar zijn eigen netwerk uit te bouwen en ontpopt hij zich tot de nieuwe misdaadprofeet.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content