Tv-tip: Liefde voor muziek @ VTM (20.35u)

© gf

In het nieuwe VTM-programma ‘Liefde voor muziek’ vertrekken zes Vlaamse zangers van diverse pluimage naar het zonnige Zuid-Spanje voor een muzikale reis.

Zes zangers van diverse pluimage die elkaars nummers coveren, dat is de opzet van het gloednieuwe VTM-programma Liefde voor muziek, een format die in het buitenland al zijn diensten bewezen heeft. In de Vlaamse versie neemt naast Guy Swinnen, Kate Ryan, Slongs Dievanongs, Stan Van Samang en Christoff ook Tom Helsen zijn intrek in een Spaans landhuis, alwaar hij samen met de rest aan het musiceren slaat. En kijk, de singer-songwriter met de zoetgevooisde stem heeft net ook een nieuwe plaat, Unbreakable – zijn eerste in zeven jaar – in de winkelrekken liggen.

Toeval of uitgekiende promo?

TOM HELSEN: Dat eerste vooral. Ik was niet op zoek naar zo’n programma, integendeel: ik kreeg het gewoon in de schoot geworpen, een week voor mijn albumrelease nog wel. Hoe ongelooflijk is dat? Ik heb vijf jaar in een depressie gezeten, en ik ben er weer uit gekropen. Ik ga nu voor de muziek, en in dit programma is dat het belangrijkste. Het draait om liedjes, en om mensen die samen dingen doen.

De muziekstijlen van de zes zangers zijn nogal uiteenlopend. Heeft dat nooit voor spanningen gezorgd?

HELSEN: Als de stijlen niet uiteen zouden lopen, zou ik niet meegedaan hebben. Dan was dit het saaiste muziekprogramma in de geschiedenis van de muziekprogramma’s geworden. Wat het net interessant maakt, is dat er én een schlagerzanger én een rapster én een singer-songwriter én een rocker in het gezelschap zitten.

Waarom wilde je precies zo graag meedoen? Omdat het echt om muziek draait, zoals je daarnet al aangaf, of ook omdat je iets wilde bewijzen?

HELSEN: Ten eerste omdat muziekprogramma’s meestal niet in de lijn liggen van wat ik doe. En ten tweede: het was een heel grote uitdaging voor mij, omdat ik al bijna twintig jaar mijn eigen nummers zing. Muziek is van levensbelang voor mij, en de makers van het programma hebben ons muzikaal compleet vrij gelaten. Er is niets ‘gemaakt’ of afgelikt aan het programma, er werd ons niets op voorhand opgelegd. Héérlijk, toch?

Maar het wedstrijdelement was dus niet zo belangrijk voor jou?

HELSEN: Onzin! Muziek is geen wedstrijd. We zingen gewoon liedjes van elkaar, zetten die naar onze hand. Het is een weergave van hoe we samen geleefd hebben, in een achthonderd jaar oud kasteel in Spanje – een droomlocatie. Geloof me, dat was heel intens. Van ’s morgens tot ’s avonds zaten we te repeteren en op te nemen. Reken maar dat je dan goede vrienden wordt. En we zijn er gaandeweg ook achter gekomen dat er eigenlijk heel veel gelijkenissen tussen ons zijn, hoe verschillend onze muziek ook is. Genres doen er eigenlijk niet toe. Niemand van ons heeft zich met de anderen zitten meten, we hebben ons gewoon allemaal gesmeten.

En de sfeer onderling was heel plezant. Wat een geluk, trouwens, want voor hetzelfde geld zit je met z’n zessen samen en klikt het totaal niet. We kennen elkaar ook al wel van vroeger, hoor. Alleen Slongs Dievanongs had ik nog nooit ontmoet. Straffe madame. Ongelooflijk hoe ze telkens weer heel ver van het originele nummer afwijkt, hoe ze dat naar haar hand zet. Ik kan nog niet verklappen wat we precies met welke nummers hebben gedaan, maar er wordt potverdikke wat afgerapt.

Heb je je Spaans ook moeten bijschaven?

HELSEN: Niet echt. Er was een Spaanse vrouw die af en toe eten kwam brengen, maar verder dan ‘ola’ kwam ik niet. Dat was al goed genoeg. (lacht)

Geen schrik dat er kritiek zal komen op je deelname?

HELSEN: Mensen die hier kritiek op hebben, zijn mensen die met heel veel frustraties in hun leven zitten. En die zullen altijd kritiek hebben. Weet je, Ik ben in het hol van de leeuw geweest. Ik heb in de jury van programma’s als Steracteur, sterartiest gezeten – wat ik nooit had mogen doen; ik heb iets met Regi opgenomen – wat ik nooit had mogen doen; maar dat was vroeger. Ik heb toen commerciële beslissingen genomen, ja. Maar dat doe ik nu niet meer. Dus als mensen hier een probleem mee hebben: laat ze maar doen, denk ik dan. Dat gaat mij echt niet raken. Ik heb hier een heel goed gevoel bij. Ik heb echt mezelf kunnen zijn. Kritiek zul je altijd krijgen als je met je kop op televisie komt. Maar het gaat hier over wat wij, de kandidaten van Liefde voor muziek, hebben ervaren. En we hebben er allemaal een ongelooflijk goed gevoel bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content