Tv-tip: Frozen River @ Canvas (23u15)

© -

Het is een geweldig voorbeeld van een politiek beladen thriller over de vechtende onderklasse en angstige illegale immigranten die vastgevroren raken in de Amerikaanse droom.

Snel geld verdienen op de rug van illegale immigranten, dat is wat twee alleenstaande en wanhopige moeders in acute geldnood doen in de opgemerkte indiethriller Frozen River – een soort zusje van Winter’s Bone (2010), nog zo een gelauwerde en door een vrouw geregisseerde indie met een onwaarschijnlijke balans tussen suspense en trailer trash -vrouwen. Dit debuut van regisseuse Courtney Hunt speelt zich af in een woonwagenpark aan de rand van een indianenreservaat op de Amerikaans-Canadese grens. Het is de woonplek van Ray Eddy (Melissa Leo), een door het leven getekende moeder van twee kinderen die een week voor Kerstmis door haar gokverslaafde man in de steek gelaten wordt. Omdat hij ook hun spaargeld meegenomen heeft, weet Ray niet goed hoe ze nu rond moet komen, laat staan kerstcadeaus kan kopen.

Tot er zich plots een oplossing aanbiedt in de persoon van Lila Littlewolf, een jonge en laconieke Mohikaanse weduwe (Misty Upham, in oktober jongstleden onder nogal onduidelijke omstandigheden overleden). Samen kunnen ze in een autokofferbak Chinese en Pakistaanse

immigranten de VS in smokkelen, over de dichtgevroren Saint Lawrencerivier. Alleen houdt die louche klus, tegen betaling van 2400 dollar cash, meer risico’s in dan verwacht – zeker als er ook een mysterieuze plunjezak over de grens gebracht moet worden.

Toen Frozen River op het Sundance-filmfestival vertoond werd, noemde juryvoorzitter Quentin Tarantino het een van de opwindendste thrillers die hij in lange tijd gezien had. En niet alleen Tarantino werd verleid door deze even rauwe als sobere naturalistische kroniek: behalve de grote juryprijs op Sundance kreeg de film nog een tiental onderscheidingen en werden zowel actrice Melissa Leo als regisseuse-scenariste Hunt voor de Oscars genomineerd.

De kracht van deze dubbele karakterstudie ligt in meer dan de integere vertolkingen en het nooit pathetisch vertelde verhaal over het ongemakkelijke partnerschap tussen twee onverzettelijke vrouwen. Te midden van de sneeuw, ijskoude wind en het krakende ijs weet Hunt op een grimmige naturalistische manier vaak ook een ondraaglijke spanning op te roepen. Het is een geweldig voorbeeld van een politiek beladen thriller over de vechtende onderklasse en angstige illegale immigranten die vastgevroren raken in de Amerikaanse droom.

LUC JORIS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content