Tv-tip: Een ander zijn geluk @ Canvas (23u55)

© x

Dat het thema Jan Verheyens Vermist ook stukken origineler ingevuld kan worden, toonde de jonge Vlaamse cineaste Fien Troch (toen 26) in 2005 met haar internationaal gelauwerde debuut.

Haar gedurfde mozaïekfilm trekt zich op gang met een vluchtmisdrijf: een aangereden jongen wordt meer dood dan levend in een gracht achtergelaten. Christine (Ina Geerts) passeert op de plek van het onheil en verwittigt de politie, maar er wordt nooit een lijkje gevonden. Haar omgeving begint te twijfelen aan haar getuigenis en haar geestelijke gezondheid, maar als er dan toch een kind vermist blijkt, groeien het onderlinge wantrouwen en de verdachtmakingen in het suburbane dorp waar ze woont.

Troch vertrekt van dat fatale ‘fait divers’ voor een visueel intrigerende en goed geobserveerde reflectie over eenzaamheid, gebrek aan communicatie en de relaties tussen mensen die dagelijks met elkaar omgaan. Ook al zijn het koppels of buren, iedereen blijft een vreemdeling voor elkaar. Eigenlijk is dit een heel droefgeestig drama over menselijke leegte. Maar Trochs bijzondere kijk – tegelijk afstandelijk én met empathie voor de personages – op een kil en steriel proper residentieel Vlaanderen heeft een goed opgebouwde suspense en een onderhuids gevoel voor humor. Soms heeft Een ander zijn geluk dan ook iets van de vervreemding van een film van Atom Egoyan. (LJ/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content