Tv-tip: De informant (Panorama) @ Canvas (21.35u)

Om de misdaad te bestrijden mag de politie informanten gebruiken, mensen die vaak dicht bij het criminele milieu staan of zelf crimineel zijn. Hoe handhaaf je de wet door wetsovertreders in te schakelen? Panorama gaat op onderzoek.

Panorama – De informant

Donderdag 13 februari om 21.35 u.

Om de misdaad efficiënt te kunnen bestrijden mag de politie informanten gebruiken. Het zijn mensen die vaak erg dicht bij het criminele milieu staan of zelf crimineel zijn. Maar hoe kan je de wet handhaven door een beroep te doen op wetsovertreders? Waar ligt de grens en wie overschrijdt ze? Wat krijgt de informant in ruil voor informatie? Panorama gaat op onderzoek.

Sinds 2003 is in België de BOM-wet van kracht, de wet op de Bijzondere Opsporingsmethodes. Eén van die methodes is het werken met informanten. Het is een efficiënt middel omdat politie en justitie op die manier een zeer goed zicht krijgen op het criminele milieu.

Informanten kunnen voor hun informatie enkel een vergoeding krijgen. Maar de vraag is of het daarbij blijft. De politie rekruteert informanten soms op basis van beloftes die ze nadien niet nakomt, zo blijkt uit een aantal getuigenissen die Panorama verzamelde. Andere informanten beweren dat ze vooral samenwerken om te weten te komen wat de politie weet of om de politie de verkeerde richting uit te sturen.

De vraag is ook waar de rol van de informant eindigt en die van de provocateur begint? Worden informanten ook dermate gestuurd dat ze eigenlijk burgerinfiltrant worden, wat in België verboden is?

Dirk Leestmans gaat voor Panorama op onderzoek en werpt een licht op politiewerk in een schemerzone. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content