Tv-tip: Blood Simple @ Canvas (20.40u)

© gf

De lowbudgetthriller van de scherpzinnige broers Joel en Ethan Coen was één van de meest briljante debuutfilms van de jaren ’80.

‘Toen we een jaar getrouwd waren, kreeg ik een met parels ingelegde .38. Ik zou beter bij hem weggaan voor ik hem ermee overhoop knal’, aldus Frances McDormand in de openingscène van haar eerste film, meteen ook het debuut van Joel en Ethan Coen, die u ondertussen kent als het broederduo achter onder meer Fargo, The Big Lebowski, Miller’s Crossing, No Country for Old Man of Inside Llewyn Davis.

McDormand speelt Abby, die er in die nachtelijke scène met haar minnaar Ray (Stan Getz) vandoor gaat in een oude Buick Skylark. Zeer tot ongenoegen van cafébaas Julian Marty, Rays baas en Abby’s man. Die betaalt privédetective Loren Visser (M. Emmet Walsh) 10.000 dollar om de tortelduifjes een kopje kleiner te maken, maar die ruikt een zaakje en zet een moord in scène.

En dan gaat iedereen ‘blood simple’, een uitdrukking die de Coens ontleenden aan Red Harvest van misdaadauteur Dashiel Hammett: de angstige, verwarde toestand waarin je belandt na een overdosis geweld. Op die manier zet Blood Simple (1984) meteen al de toon voor al het fraais dat de broers in latere jaren zouden maken: diabolische humor, gewelddadige misdaad, een inventieve cameravoering en personages die de controle verliezen door dom gedrag of het verkeerd interpreteren van de feiten. Het verhaal is zo hardgekookt als die van Hammett of diens collega James M. Cain, maar de stad waar zij hun detectives in laten ronddolen, is bij de Coens vervangen door het Texaanse platteland. En u herkent er met de nodige twists ook The Postman Always Rings Twice in.

Nog een debutant in deze film: cameraman Barry Sonnenfeld, die in deze neonoir voor het eerst de hoede over een 35-millimetercamera kreeg en die al meteen virtuoze capriolen oplegt. Met vuil geel en blauw bepaalt hij de grimmige look van Blood Simple – kijk bijvoorbeeld naar de dialoogloze scène waarin Ray ’s nachts met een ‘lijk’ door de velden zeult (overigens een tergend lang gerekte knipoog naar Hitchcock). Ook vroege vintage Coens: de finale in een met kogelgaten doorboorde loft.

De twee broers hadden destijds nog nooit op een filmset gestaan, wat Blood Simple alleen maar straffer maakt. Ook straf: ze draaiden dit debuut met een budget van amper anderhalf miljoen dollar, door Joel bijeengeleurd met een korte trailer. Ethan verdiende ondertussen een centje bij met intypen van statistieken bij warenhuis Macy’s. Je moet er iets voor over hebben.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content