Tv-tip: ‘Belpop: 40 jaar Werchter’ @ Canvas (20.55u)

© Jokko

Van bescheiden tentje op het lokale chiroplein tot beste festival ter wereld: Rock (Torhout) Werchter heeft alle stappen naar succes met brio doorlopen, zo toont deze Belpop-docu.

In 1975 organiseert Hedwig De Meyer in een tent op het chiroterrein van Werchter het Rock & Blues Festival. Herman Schueremans had een eigen festival in Herent. Hedwig en Herman besluiten samen te werken en in 1977 vindt de eerste editie van Torhout/Werchter plaats. Een jaar later zorgt de internationale affiche voor een overrompeling, en België staat op de wereldkaart. ‘Ik krijg er nu nog kiekevlees van’, aldus Schueremans.

Na drie edities onder zeil gaat het festival in 1979 in de openlucht. Daar is een hoog en droog podium voor nodig en dat viel destijds zo gauw niet te vinden. De technische knobbel van Hedwig bedenkt een nieuw bouwsysteem. Podiumbedrijf Stageco (°1985) is een wereldspeler die wat later geboren wordt uit noodzaak.

Het dubbelfestival groeit enorm in de jaren ’80. Groepen als U2 en Simple Minds danken hun reputatie deels aan hun legendarische optredens op T/W. In de jaren ’90 kiest Herman Schueremans voor verjonging, meer podia en een driedaagse formule, en verdwijnt het festival in Torhout. In het nieuwe millennium breidt het festival nog uit en wordt Rock Werchter meermaals verkozen tot beste festival ter wereld. Alweer een interessante aflevering in de gesmaakte reeks documentaires over de Belgische popgeschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content