Tom Bonte wordt directeur Beursschouwburg

‘De Beursschouwburg moet terug een kloppend hart worden.’

Bonte (°1977) studeerde kunstwetenschappen aan de KUL. Van 2001 tot 2005 was hij aan de slag als assistent podiumkunsten van het Antwerpse kunstencentrum DeSingel. Sinds 2005 stuwde hij het Gentse kunstencentrum Vooruit een gematigd avant-gardistische richting uit.

Avontuur

De geijkte iconen uit het podiumkunstenlandschap programmeerde hij broederlijk naast jong, experimenterend wild. Geregeld stak (en steekt) hij de landsgrenzen over om er vernieuwende makers én -denkers te ontmoeten. Zo bood hij zijn Vooruitpubliek een eigengereide staalkaart van het internationale performance- en podiumkunstenlandschap aan. Hij deed dit zowel binnen een reguliere avondprogrammering als in avontuurlijke festivalformules.

Bonte houdt van avontuur. In real life maar evengoed als programmator podiumkunsten. Dat bewees hij in Vooruit. Dat wil hij ook bewijzen als directeur van de Beursschouwburg. Hij volgt hierin Cis Bierinckx op. ‘Ik vertelde het al eerder, ik wil dit huis terug tot een kloppend hart in het culturele Brussel maken.’ Hij geeft, net als Bierinckx, toe dat er een aantal factoren zijn die dit bemoeilijken: de grillige potentie van het gebouw maar evengoed veiligheidsproblemen.

Open(er) podiumkunstenhuis

Maar Bonte is een man met een plan. Een beleidsplan. Dat werkstuk bereidt hij momenteel voor (en zal de basis vormen van de subsidieaanvraag die op 1 oktober 2011 bij het Agenschap Kunsten en Erfgoed moet ingediend worden). Bonte wil tijdens de komende beleidsperiode (2012 – 2016) de Beursschouwburg tot een plek maken waar veel kunstenaars in en om Brussel nood aan hebben. ‘Ik programmeer niet vanuit thema’s maar vanuit de artiesten en waar zij mee bezig zijn. De kunstenaars en hun noden vormen de kerncirkel van mijn programmering. Daaromheen zit er een nauwe cirkel van followers. Om die cirkel zit vervolgens een veel breder publiek dat zich evengoed moet aangesproken voelen. Al is het maar om ons café te bezoeken.’ Bonte wil, met de nodige investeringen, het Beurscafé terug de nodige (en meer) schwung geven.

Net als in Gent hoopt hij het Brusselse publiek nieuwsgierig te maken en uit te dagen om op (podium)avontuur te trekken. De klemtoon zal op de podiumkunsten liggen maar Bonte benadrukt dat van daaruit ook videokunst, film en muziek aan bod zullen komen.

Vanaf 1 april 2011 treedt hij in dienst als algemeen leider, terwijl Cis Bierinckx nog een jaartje verantwoordelijk blijft voor de artistieke programmering. Dit geeft Bonte de tijd om het gebouw en de werking van het huis rustig en grondig te verkennen en bestuderen. Vanaf 2012 neemt Bonte de artistieke leiding over van Bierinckx.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content