Tien quotes van Jos Gheysen

‘De mensen wat bezighouden, ze misschien af en toe een beetje gelukkig gemaakt.’ Tien quotes van radio- en tv-icoon Jos Gheysen.

– De afsluiter van zijn beroemde programma ‘Te bed of niet te bed’ was steevast: “Bij leven en welzijn, tot over acht dagen”

– Het eerste deel van die quote was ook de titel van zijn boek. In ‘Bij leven en welzijn’ had hij het over zijn roots op de kermis. Hij schreef: “Fundamenteel heb ik later eigenlijk niet veel anders gedaan. De mensen wat bezighouden, ze misschien af en toe een beetje gelukkig gemaakt.”

– Dat boek beëindigde hij met een anekdote over een bankje dat hij van Hasselt, zijn stad, als eerbetoon kreeg. “Luister, laten we zo afspreken: mocht u mij toevallig op die bank zien zitten en mocht ik in de zon in slaap gevallen zijn, laat mij dan doorslapen. Zie je dat ik monter en wakker rechtop zit, kom dan gerust naast me zitten.”

– De Limburgse hoofdstad lag hem altijd na aan het hart. In De Standaard vatte hij het als volgt samen: “Hasselt is misschien geen bijzondere stad, maar het is wel de stad waar ik al heel mijn leven woon en waaraan ik zoveel herinneringen heb.”

– “Ik heb niet het gevoel een tachtiger te zijn, maar ik besef dat ik voortaan de jaren aftel. Nog een paar jaar en ik ben vergeten, daar maak ik me geen illusies over. En erg vind ik dat niet, want er zijn nu genoeg anderen in de media die het werk voortzetten,” zei hij in 2009 in een interview met De Standaard.

– In een ander interview met de krant praat hij in 2005 ook over de alledaagsheid van zijn werk: “Ik maakte gebruik van wat ik hoorde of zag. De luisteraar moest het gevoel hebben: potverdikke, die heeft het over mij. Vaak vroegen mensen mij verbaasd hoe ik dat toch wist over hem of haar. Maar een gebeurtenis of een tegenslag bij u thuis, hebben vele andere mensen ook al wel eens meegemaakt. Ik schreef over doodgewone dingen, het leven zoals het is.”

– Gheysen was ook een fervent blogger, waarvoor hij in 2009 tot Blogger van het Jaar verkozen werd. Daar schreef hij onder andere: “Twee piepjonge tv-journalisten over de vloer gehad voor een interview over ‘de tram’. ‘Klopt het dat u echt nog trams in Limburg hebt zien rijden?’ Ik had duidelijk in de middeleeuwen verzuimd te overlijden.”

– “Ik was al blij als er een week voorbijging zonder dat ik in ruzie lag met mijn computer. Zwijg stil van iets op Internet te krijgen. Bovendien, ik had zo een zalige rust verworven, niets moét nog, alles màg, niemand die nog op iets zit te wachten,” schreef hij in zijn boek ‘Soms blijft iets’.

– Daar schreef hij ook: “Tachtigers vallen nog zelden achterover van verbazing. Ze hebben alles al gehad.”

– Twee jaar geleden vertelde hij De Standaard over zijn oude dag. “Hout vasthouden, maar ik amuseer me en ik voel me goed. Alleen mijn ogen willen niet meer mee. Ik lees nog wel elke dag de krant, maar een boek is me te vermoeiend. Gelukkig heb ik nog genoeg andere bezigheden. Ik schrijf geregeld een stukje op mijn blog, ik ga elke dag de stad in, ik kijk televisie, ik houd me bezig met de kleinkinderen, we maken uitstapjes…” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content