Theaterfestival Boulevard palmt ‘s-Hertogenbosch in

Applaus! Voor Theaterfestival Boulevard dat aan gevestigd én jong theatertalent een podium biedt. Allons-y!

De spiegel der zaligheid of zondeval van elkerlijc.

Boulevard is de ideale gelegenheid kennis te maken met jeugdwerk. Het is vaak ruwbouw, maar er schuilt een ontwikkelingsfase in, nodig om de motivatie van de makers in latere producties beter te begrijpen.

Motto

Met als motto ‘Over je grenzen heen kijken. Voeten op aarde, hoofd in de wolken’, feest de Noord-Brabantse stad Den Bosch van 6 tot en met 15 augustus. Overwegend een theaterfestival voor groot en klein en van straat tot zaal. Theaterproducties van het Toneelhuis of Toneelgroep Amsterdam komen niet aan bod, tenzij een productie voor twee, drie spelers en met een decor dat in een handtas kan. De sfeer is er altijd Bourgondisch. Lekker ontspannen. Iedereen is er welkom, van Claus tot kloten. Dat geldt zowel voor de producties als voor het publiek. Kleine, jonge gezelschappen en groepen die bewust tot in de eeuwen der eeuwen in de marge willen blijven rondzwerven maken gebruik van Boulevard om nieuwe producties te lanceren of uit te proberen.

Oog voor bezieling

Het bestuur heeft eerder oog voor de bezieling van theatermakers dan voor spektakels met een combinatie van politiek en historie. Ook zijn de producties eerder gepuurd uit de ellende van buurttoestanden, maar zonder al te zwaarwegende dramatiek. De behandelde problemen krijgen een flinke laag relativering, wat het humoreske in de hand werkt. Die insteek is verantwoordelijk voor het succes van Boulevard, niet alleen wat de publieksopkomst betreft, maar ook qua subsidiëring en sponsoring. Het maakt dat de optredende groepen stijlvol in de watten worden gelegd. Bovendien garandeert een jarenlange ervaring, het festival is aan zijn 26ste editie toe, een organisatie die stevig in zijn schoenen staat.

Premières!

Net als vorig jaar pakt Arne Sierens uit met een nieuwe productie. Schöne Blumen speelt zich af in de donkere coulissen van een amusementsclub, een soort luxebordeel voor de elite van de lagere bourgeoisie. De eigenares heeft net een stoute kanker overwonnen, ze heeft een doofstomme dochter [ben benieuwd wat zij te vertellen heeft] en de geparfumeerde meisjes met bloemenkleedjes proberen een man aan de haak te slaan in de hoop uit de seksmachine te ontsnappen. Een echte Sierensproductie dus. Arne Sierens gaat niet buiten de stadsgrenzen. Zij liggen al veel te ver voor zijn obsessie, de wijken tussen het stadscentrum en de wereld waar de haven begint, rond spoorwegemplacementen of de palend aan de volkstuintjes. Met Titus De Voogt, Mieke Dobbels, Valérie Schiemsky en Robrecht Vanden Thoren. Livemuziek zal de sfeer een extra zetje schapenwolkjes geven. Volgend seizoen toert de voorstelling door Nederland en Vlaanderen

Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet staan met hun nieuwste productie, Babel (Words), op het programma. De voorstelling beleefde al zijn Belgische première in de Munt, maar begint nu echt aan de verovering van de wereld. Naast de voor de hand liggende namen zijn er ook tal van jongerengroepen, minder bekend in Vlaanderen. Boulevard is de ideale gelegenheid kennis te maken. Jeugdwerk mag niet onderschat worden. Het is vaak ruwbouw, maar er schuilt een ontwikkelingsfase in, nodig om de motivatie van de makers in latere producties beter te begrijpen. Dat Boulevard dat als een van zijn bestaansredenen beschouwt verdient applaus. Het festival draagt de kiemcel van het middeleeuws theater met zich mee, een kiemcel bevolkt met acrobaten, dansers, mimespelers, dompteurs met beren en apen, jongleurs, worstelaars, minstrelen en vertellers. Ze vertolken de spiegel der zaligheid of zondeval van elkerlijc.

Guido Lauwaert

Info en docu: www.festivalboulevard.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content