Theater Zuidpool centrale gast TAZ 2015

20150106, Antwerpen. Koen van Kaam, Sofie Decleir & Jorgen Cassier, samen het creatief team van Theater Zuidpool in Antwerpen. © Jonas Roosens
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Dit jaar is Theater Zuidpool – met Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam – centrale gast van TAZ (Theater Aan Zee). Tien jaar geleden gaven zij, als artistiek leiders, Zuidpool een nieuw gezicht.

Als centrale gast hernemen ze enkele voorstellingen van de voorbije tien jaar waaronder Opus XX en Macbeth, maar ook de meer recente voorstelling Al te luide eenzaamheid van de Tsjechische auteur Bohumil Hrabal. Ook nieuw werk staat op stapel.

Naast het tonen van eigen voorstellingen stelt Zuidpool de interactie tussen jonge kunstenaars en gevestigde makers centraal. Met voorstellingen waarin verschillende generaties op scène staan, maar ook door samenwerkingen en ontmoetingen in summerclasses, debatten en workshops die uitmonden in publieke interventies.

Een tweede focus is het bestendigen en bevorderen van een culturele dialoog en wederzijdse interesse tussen Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Nederland. ‘Een gebied in het hart van Europa met een bijzonder kwalitatief maar bedreigd kunstenveld’, aldus het gezelschap.

Daarnaast zet Zuidpool in op kruisbestuivingen over alle disciplines heen en nodigt daarvoor een selectie binnen- en buitenlandse gasten uit die het festival mee vorm zullen geven. Niet alleen andere theatergezelschappen, maar ook muzikanten, beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en performers die concerteren, exposeren, debatteren en debiteren op verschillende locaties in Oostende.

De vaste TAZ-ingrediënten blijven ook in 2015 behouden: een ruime selectie jonge theatermakers en muziekbands, een breed literatuurprogramma en een Familiepark in het Leopoldpark voor de allerkleinsten. Voor de invulling van dit Familiepark gaat TAZ een samenwerking aan met Figurentheater FroeFroe. Dit Antwerpse figurentheater wil het park omtoveren tot een tot de verbeelding sprekend kinderdorp met voorstellingen, installaties en tal van interventies.

Nieuw dit jaar is ‘De kleine Boodschap’ waarbij aan ruim vijftig auteurs gevraagd wordt om een tekst van een vijftal minuten te schrijven, die tijdens TAZ door een acteur of actrice gebracht zal worden net voor het publiek de theaterruimte binnengaat. De auteur geniet hierbij alle vrijheid. De boodschap kan een verhaal, een statement, een lang gedicht, een kreet, een absurde vertelling, een humoristisch traktaat, een kleine novelle, een essay of gelijk welk ander literair of theatraal format zijn.

De negentiende editie van het kunstenfestival TAZ vindt plaats van 30 juli tot en met 8 augustus in Oostende.

(EVS)

Alle info www.theateraaanzee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content