Els Van Steenberghe

Theater: Uit liefde voor Eminem

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Knuffelen, bier drinken, snoep eten: je doet het allemaal tijdens Joke Emmers’ ‘Public Service Announcement’, een soort kampeerfeestje voor geknakte zielen en wereldverbeteraars.

The Play = Public Service Announcement

Gezelschap = Joke Emmers, Sofie Van Maele en Ann Verhelst

In een zin = Een goedbedoelde voorstelling die een beetje verloren loopt in al haar (goede) bedoelingen maar waarin Emmers nog eens bevestigt een aanwinst voor ons acteursarsenaal te zijn.

Hoogtepunt = Het is nacht. Het kunstlicht-kampvuur ‘flakkert’ en Emmers kruipt uit haar tent. Met een opblaaspop…

Score = * *

Quote = ‘Tijd voor gathering!’

‘Dankzij Eminem ben ik nu een actrice’, blokletterde de krant Het Belang van Limburg vorige week. En dus draagt de uit Neerpelt afkomstige Joke Emmers (die tijdens TAZ2012 furore maakte met haar monoloog Damiët) haar jongste voorstelling op aan de Amerikaanse rapper. Ze doet dat samen met regisseur Bas Teeken en met Ann Verhelst en Sofie Van Maele als sidekicks in dit rap-avontuur.

Al komt er van rappen weinig in huis. Maar als ze het doet, dan doet Emmers het beklijvend goed én laat ze haar publiek snakken naar meer. Dit is eigenlijk wat je te vaak doet tijdens deze voorstelling: snakken naar Emmers. In dit stuk tracht ze – zoals elk jong talent hoort te doen – de grenzen van haar taal te verleggen door niet veilig in een monologencoconnetje (of tekstcoconnetje) te kruipen maar resoluut voor een interactieve aanpak te kiezen waarin het publiek geknuffeld wordt en van drank en snoep voorzien wordt.

Gezeten op schragen als waren het paarden verwelkomen de dames je uitvoerig op een kampvuuravond voor mensen die soms van zichzelf denken dat ze echte losers zijn. Iedereen dus. Inclusief Eminem. Er ontrolt zich een bont allegaartje scènes die het midden houden tussen lauwe, melancholische gitaarrock, ietwat gekunstelde feestjeschaos, onnodig snel afgerammelde filosofische gedachten, puur (en vooral oorverdovend én hilarisch) pubersentiment en – gelukkig – kleine, gevatte toelichtingen van Emmers die even rakend als grappig zijn zodat we durven vermoeden dat er mogelijk een nieuwe cabaretière (eindelijk!) aan het ontpoppen is.

Public Service Announcement (naar een song uit de meest legendarische plaat – The Slim Shady LP – van Eminem) is een goedbedoelde voorstelling die een beetje verloren loopt in al haar (goede) bedoelingen (toeschouwers een riem onder het hart steken, scherpe maatschappijkritiek geven, een autobiografisch lijntje uitwerpen, de liefde bezingen (en liefdesverdriet wegzingen), grappig, ongedwongen én ontroerend willen zijn, … ) maar nogmaals bevestigt wat we al wisten: Joke Emmers is een speltalent om met een groot zoeklicht in de gaten te houden.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Meer info: www.uitinvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content