Els Van Steenberghe

Theater: Twist, Kopergietery

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Johan De Smet gooit musicerende duiven in de roze lucht. Dat levert een guitige musical op die iets scherper mocht zijn.

‘Back to the future!’, moet Johan De Smet – huisregisseur en artistiek leider van het Gentse jeugdtheater Kopergietery – gedacht hebben toen hij teruggreep naar het genre waarmee Eva Bal – de ‘moeder’ van de Kopergietery – indertijd haar gezelschap op de kaart zette: de musical.

De Smet floot singer-songwriters Nele Van den Broeck en Helder Deploige naar zijn koperen duiventil en vroeg aan enkele zielsverwanten van het Noorse gezelschap NIE om hen te vergezellen. De olijke bende nam Charles Dickens’ klassieker Oliver Twist als startpunt van een dolle musicalrit. Inzet: de helende kracht van de verbeelding in de ‘mamaroze’ verf zetten.

Deploige componeerde een bont scala aan songs laverend tussen onbeschaamd zoet liefdeslied (uitgevoerd met een moddervette knipoog naar liefdesduetten à la Grease en Dirty Dancing) en ingetogen kleinood begeleid op balalaika. Als de stille, levenswijze Duifman staat hij de negenjarige Twist (integer vertolkt door Dagfinn Tutturen) bij. Twist verstopt geheimen tussen Duifmans duiven. Een van de geheimen doet Twist prompt een kartonnen burcht bouwen omheen zijn moeder alias een funky, rozig uitgedoste kassierster (sappig vertolkt door Nele Van den Broeck). De sobere kartonnen decorstukken worden gretig aangesleept en versleept zoals kinderen spelenderwijs hun moeders huisraad plunderen. De vier performers imiteren geen kinderen. Ze spelen zoals kinderen: ze stuiteren in en uit hun rol als knalroze springballen. Ook dat is Twist: spelen mét het theater. Zo omzeilt de ploeg meligheid in een verhaal over een jongen die bang is om zijn grootste liefde te verliezen. Actrice Lenka Rozehnalova, als het weggevlogen ‘liefke’ van Duifman, kruidt het stuk met grappige, rakende inzichten. In het Noors en het Engels! Die meertaligheid stuwt het spelplezier. Hierdoor begrijpen de toeschouwers alles zonder een sikkepit Noors of Zweeds te verstaan.

Kjell Moberg en Johan De Smet – veeleer dj’s dan regisseurs – samplen dit alles tot weelderig, dansant en guitig muziektheater voor zesjarige kornuiten en familie. Kopergietery etiketteert de productie als een ‘anarchistische musical’. Dat is een tikkeltje overdreven. Twist ( * * * ) is een met liefde en lust gemaakte voorstelling die groots is in het intiem en kolderiek portretteren van een teder, ontluikend jongenshart. Een behaaglijk musicaltruitje tijdens koude dagen. Maar anarchistisch? Neen. Daarvoor is er nog een shot durf nodig om inhoudelijk dieper te graven, om stilte en donkerte wat meer ruimte te geven. Zodat, op het einde, de zachtroze ukelele van pink mama nog intenser kan schitteren. Als altijddurende troost voor groot geworden jongetjes.

Els Van Steenberghe

Twist speelt tijdens de kerstvakantie in de Kopergietery te Gent. Daarna op reis door Vlaanderen en Nederland. Meer info: www.kopergietery.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content