Els Van Steenberghe

Theater: Toneelstuk over alles, Vitalski en Johan Petit

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Alles of niets? Vitalski en Petit stranden bij het laatste. Door een gebrek aan scherpte.

We werden er zelfs een beetje kwaad van. Van de slordigheid waarmee Vitalski en Johan Petit hun kleine en grote verhalen aan elkaar smeedden. Hun Toneelstuk over alles ( * * ) had (jawel) alles om een charmant succes te worden: twee heren met goesting en een kien gevoel voor taal en humor. Plus een erg fijne speelplek: Zaal Harmonie in hartje Antwerpen. En daarbovenop een ideale speelperiode – juni – waarin de meeste collega’s al aan ‘uitbollen’ beginnen te denken.

Ratjetoe van alles

Helaas. Tijdens de voorstelling bekroop ons soms de beschamende gedachte dat we beter een wandeling in het Harmoniepark hadden gemaakt in de plaats van in Zaal Harmonie naar de rafelige verhalen en grappen van beide heren te luisteren en kijken.

Toegegeven, de voorstelling start veelbelovend. Meer zelfs: nog voor de voorstelling echt begonnen is, is het zalig toeven in de zaal en loeren naar het prachtig vormgegeven podium. Vitalski en Petit verdeelden het podium in twee, elk een kant. Die kant kleedden ze aandoenlijk aan met prullaria alias herinneringen aan hun vervlogen jeugd. Vooraan prijken ook twee mengtafels waarmee de beide heren beurtelings de heerlijkste (hit)plaatjes de ‘ether’ in sturen. Die plaatjes vertellen meteen iets over de verschillende generaties waaruit beide makers stammen.

Het stuk start écht wanneer beide heren het publiek welkom heten in hun live radioprogramma, genaamd ‘Een programma over alles’. De structuur van een doordeweeks radioprogramma (plaatje-praatje-plaatje-praatje en soms eens nieuws of reclame) blijkt de uitgelezen structuur voor makers die het niet zo nauw nemen met een uitgekiende verhaalstructuur. Dat moet absoluut kunnen. Op voorwaarde dat die structuur tot meer dient dan kapstok zijn voor te fletse (dronkenman)grappen en iets te voorspelbare verhaal(flarden).

De promotekst klonk in dit geval als een waarschuwing:

tegenwoordig gaat alles over niks. en dat is eigenlijk wel erg. en daarom zijn de vitalski en de johan petit nu bezig een toneelstuk te maken dat gaat over alles. dus niet alleen over de lekkende kernreactoren in japan, maar ook over dat de vitalski nu een baby heeft en dat de johan thuis nief roofing aan het steken is; niet alleen over malaria en de rooien hond en twitter en facebook, maar ook over de film “jaws” en over het feit dat mensen hun eigen niet kunnen kietelen (het is te zeggen: mensen kunnen hun eigen wel kietelen, maar dan lachen ze niet…)

Neen, over de baby van Vitalski ging het niet. Ook niet over de roofing van Petit. Het ging wel over het feit dat mensen hun eigen niet kunnen kietelen. Onder meer. De meeste persoonlijke aspecten leken uit de voorstelling gefilterd. Het deed de creatie meer kwaad dan goed. Want alles werd hierdoor niets. De persoonlijke drijfveer werd vervangen door lukrake associatie en opeenvolging van verhalen en weetjes. Dat haalt de angel, de noodzaak en de drift uit het gehele opzet.

Meer en vooral beter graag!

We woonden de première bij en vermoeden dat de creatie nog flink zal groeien en aanscherpen. Toch blijft het spijtig dat twee rasartiesten zich zo laten betrappen op half werk terwijl ze alle troeven in handen hebben om een pareltje te creëren. Eentje waarin de depressieve cabaretier, de zwalpende eenzaat, de verlegen broekjongen, de rijke zwerver en de twee reizende vrienden meer worden dan te oppervlakkig typetjes die haastig opgevoerd worden.

Vitalski en Petit schreven een stuk waarin de poëzie (aanwezig jawel!) en mooie levensfrasen door slordigheid en gebrek aan dramaturgische zorg ondergesneeuwd raken. Jammer. Hadden de heren maar de integriteit en de aanstekelijke kameraadschappelijkheid waarmee ze net voor de voorstelling en tijdens de pauze op de scène stonden en plaatjes draaiden, behouden. Dan hadden we hier wellicht over een parel in Zaal Harmonie kunnen schrijven.

Els Van Steenberghe

Toneelstuk over alles, Vitalski en Johan Petit. Gezien op 8 juni 2011. Meer info: www.vitalski.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content