Els Van Steenberghe

Theater: ‘Thaive foef nummel zef!’

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De Queeste ensceneert Roland Schimmelpfennigs ‘De Gouden Draak’, het beste Duitse theaterstuk van 2010. Sluw en snel.

Nieuwsgierig naar de interne keuken van de lokale afhaalchinees? Dan bedient De Queeste je in De Gouden Draak ( * * * ) op jouw wenken.

Op een met sambal overgoten toneelvloer glibberen de acteurs de laatste indrukwekkende scène in waar alle puzzelstukjes van de pittige thriller perfect op hun plaats vallen. Het anderhalf uur durend stuk dat daaraan voorafgaat, begint nochtans sloom. Zwak in beeld en tekst. Die tekst – in 2010 bekroond tot beste theaterstuk van Duitsland – start magertjes, zappend tussen het leven van verschillende appartementsbewoners (met op de benedenverdieping van hun gebouw: het Aziatische afhaalrestaurant). Gaandeweg blijken alle bewoners met elkaar te maken te hebben in hun poging om gelukkig te leven in een geglobaliseerde en door allerhande crisissen geteisterde wereld. Het drafje waarmee het stuk uit de startblokken sukkelt, transformeert tot een wervelende polkadans. De glansrol is hierbij weggelegd voor een hulpkok (en illegaal) met vlammende tandpijn. Tot de chef-kok in actie schiet met een koevoet. Terwijl de Thaise soep (nummer zes!) op het vuur pruttelt…

De Gouden Draak overtuigt als een ingenieus geconstrueerd, doordacht vormgegeven en goed gespeeld stuk dat een grappig maar scherp statement maakt over de slordigheid waarmee onze doldraaiende wereld met (il)legale mensenlevens omspringt.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je volgende week (18 april 2012) in Knack Focus.

Info: www.dequeeste.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content