Els Van Steenberghe

Theater: Still Standing You, Pieter Ampe & Guilherme Garrido

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

“Amai, dat moet zeer doen!”. Ziehier de vaakst terugkerende gedachte tijdens het kijken naar ‘Still Standing You’.

Mep! Baf! Klop! Ruk! Spuug! En streel. Dat ook. Mocht u eraan twijfelen, we berichten nog steeds over theater. Dit keer over een dansvoorstelling weliswaar. Hoewel ‘dans’ een wel zeer zachte uitdrukking is van wat we zagen. Still StandingYou’ ( * * * * ) van Pieter Ampe en Guilherme Garrido balanceert vervaarlijk tussen een gevecht, een dansduet en een stomende vrijpartij.

Still dancing?

Tijdens het Kortrijkse Budafestival Fresh#10, waar tevens O van Leentje Vandenbussche te zien was, dong ook het dansduet van de Belgische Pieter Ampe en de Portugese Guilherme Garrido naar aandacht. Terecht. Ampe en Garrido verkennen de grenzen van het dansen tot net voorbij het uiterste. Met als gevolg: een publiek dat van pure ontzetting naar pure verwondering gesmeten wordt.

De Gentse Pieter Ampe studeerde aan de Salzburg Experimental Academy of Dance en de Arnhemse Dansacademie. Vorig jaar studeerde hij af aan het P.A.R.T.S van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij maakte indruk met de solo On Stage en O feather of lead, een duet met Simon Mayer.

De Portugese Guilherme Garrido genoot een opleiding beeldende kunst en volgde tal van dansworkshops, o.a. aan het Forum Dança in Lissabon. Hij was medecurator van Skite/Sweet and Tender Collaborations Porto 2008 en danste o.a. bij Maria Clara Villa-Lobos en Tommy Noonan. Garrido leidt in Porto het onderzoekscentrum 555. Momenteel werkt hij als danser en choreograaf.

Beide heren ontmoetten elkaar in 2006. Ze raakten gefascineerd door elkaars uitstraling én choreografisch werk. Die fascinatie resulteerde in hun ondertussen legendarische ‘naaktduet’, Still Difficult Duet (2007). Deze dansvoorstelling zou wel eens het eerste deel van een drieluik kunnen vormen.

Still Difficult Duet begon rustig maar ontspoorde volledig in een robbertje vechten. Het verlangen om samen verder te creëren, werd er nochtans alleen maar groter op. Dit resulteert nu in een nieuw duet: Still Standing You. Het duet is een heftige zoektocht naar harmonie die zich op een harde, baldadige en soms zelfs ronduit grappige manier voltrekt. Wars van alle gangbare stijlen, waarden en normen binnen het hedendaagse landschap.

Still loving!

Bij het binnenkomen in de zaal zit Guilherme Garrido gezellig op de voeten van Pieter Ampe. Ampe ligt met gestrekte benen in de lucht en dient zo als levende (en langzamerhand kreunende) stoel van Garrido, die het publiek vriendelijk welkom heet en ondertussen trots op zijn danspartner wijst: ‘Dames en heren: Pieter Ampe!’

Tijdens het nagesprek verklaarde Garrido dat Ampe zowat de meest zachtaardige en vriendelijke mens is die hij ooit heeft ontmoet. Aandoenlijk om te horen maar daar was tijdens de voorstelling amper iets van te merken. Behalve op het einde dan.

Ampe heeft zijn P.A.R.T.S. erfenis – waarin een zekere gracieusheid niet zelden deel van de danstaal uitmaakt – verwerkt in een choreografische taal die haast het omgekeerde beoogt. Vanuit een ongeziene ‘bruutheid’ en opvallend etaleren van de mannelijke gebonkte kracht ontwikkelt zich een ‘stiers’ gevecht tussen twee mannen. Niet vanwege een vrouw maar om hun ego.

Dit vertaalt zich in wervelende scènes waarin beide mannen letterlijk de vloer met elkaar aanvegen, elkaar bijten, slaan en rond de as laten tollen. Heel geleidelijk verplaatsen de dansbewegingen zich van pure ‘vloerchoreografieën’ over weifelende omhelzingen tot heuse lichaamssculpturen die evenveel tederheid uitstralen als de eerste beelden vechtlust toonden. Want eindigen doen ze, jawel, met een kus.

Dit alles speelt zich af op een simpelweg kale scène. Er is geen muziek behalve het gezucht, gekreun én gegrom van de dansers. Alles wordt zo sober mogelijk belicht en de dansers staan op de vloer in hun dagelijkse kledij (op het ludieke ondergoed na, vermoeden we …). Ze herleiden de dans enerzijds tot een ritualistische essentie: het dansen om de ander te imponeren en te veroveren. Anderzijds stuwen ze die dans naar een ongekende heftigheid en gewelddadigheid waarmee de pure intimiteit tussen twee mannen(lijven) tactiel geportretteerd wordt.

Nog nooit was het zo fijn om in de buurt van een ziedende man (zelfs twee!) te vertoeven. Onder die ziedendheid schuilt bij Ampe en Garrido namelijk pure genegenheid en groots respect voor elkaars kunnen en zijn. Still Standing You is een sublieme dansvoorstelling die in al haar kracht, emotionaliteit en dansante virtuositeit een lust voor het oog en het hart is.

Els Van Steenberghe

Still Standing You, Pieter Ampe en Guilherme Garrido. Gezien op 29 mei 2010. Meer info: www.budakortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content