Opinie

Els Van Steenberghe

Theater: Sputterende Spirit

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Florentina Holzinger en Vincent Riebeek bengelen aan hoepels en struikelen over woorden in deze soms fascinerende en soms beschamende ‘Spirit’.

The Play = Spirit

Gezelschap = Florentina Holzinger en Vincent Riebeek / CAMPO

In een zin = Een behoorlijk onregelmatige voorstelling die ‘spiritualiteit’ op de korrel neemt. Sommige scènes zijn een lust voor het oog. Bij andere scènes voel je plaatsvervangende schaamte…

Hoogtepunt = Slingerend aan een hoepel, opgezweept door pittige R&B en mekaar als klimtouw en springplank gebruikend, brengt het duo in deze acrobatische scène een satirische, lekker kitscherig vormgegeven ode aan het ‘spirituele’ bestaan.

Score = * *

‘Gaat ze nu zijn nek breken?’ is een volstrekt normale vraag als je een voorstelling van Florentina Holzinger en Vincent Riebeek bijwoont. Ook normaal: ‘Zouden ze niet langzamerhand stikken onder die babyhoofdmaskers?’ (Het antwoord is ‘ja’.) Dat de twee poedelnaakt over de scène huppelen en glijden (allemaal letterlijk te nemen, natuurlijk) is nog het minst opvallend. Daar wen je aan.

Na het ontluisterende Kein Applaus für Scheisse waren de verwachtingen voor de nieuwe worp van dit prettig gestoorde duo hooggespannen. En helaas… Met hun eerdere creatie balanceerden ze fluks maar overtuigend tussen choqueren en ontroeren, tussen slapstick en acrobatie, tussen Spielerei en maatschappijkritiek én… tussen kots en pis (verontschuldig ons dit schunnig taalgebruik). In hun nieuwe voorstelling is die balans er (nog) niet. Al begint de voorstelling flikkerend, glinsterend en veelbelovend. De openingsscène – waarin het duo als twee Aziatische baby’s over de scène kronkelt – is een zalige slapstickscène waarbij het zweverige kantje van spirituele oefeningen en yoga-sessies op de korrel wordt genomen. Foute maar behoorlijk sfeervolle muziek stuwt hen daarbij letterlijk over de mooi vormgegeven scène.

Te midden twee goudkleurige tipitentjes, een bubbelbad en een zijden bloemenperkje haalt het duo de gekste capriolen uit. Dat ze die capriolen ook van tekst en uitleg voorzien, is een gigantische misser. Deze performers zijn geen geboren vertellers. Tijdens die scènes zakt de voorstelling als een pudding in elkaar. Het wordt bijna gênant slecht. Ook al kruipt Florentina tussen de toeschouwers en wordt er met wodka en tarotkaarten gegoocheld.

Zo zwak als die gesproken scènes zijn, zo ijzersterk en adembenemend zijn hun dans- en acrobatiescènes aan de hoepel of in het bubbelbad. Opgezweept door pittige R&B en mekaar als klimtouw en springplank gebruikend, brengen ze in deze scènes een wulpse, satirische en lekker kitscherig vormgegeven ode aan het ‘spirituele’ bestaan. Dan doen ze lachen, slikken én inwendig gillen tegelijkertijd want ‘ze gaat zijn ruggengraat toch niet breken?’

Smaakmakers:

Trailer / making off van Spirit:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Spirit from Florentina Holzinger on Vimeo.

Trailer van hun vorige voorstelling Kein Applaus für Scheisse:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Meer info: www.campo.nu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content