Els Van Steenberghe

Theater: Opti-opti-optimisme!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

‘Duikvlucht’ van Studio Orka is hartverwarmend en knotsgek familietheater over verliezen, loslaten en door het leven fladderen.

The Play = Duikvlucht

Gezelschap = Studio Orka en Theater Antigone

In een zin: een uit de Schelde opgebaggerd pareltje dat jong en oud een zeer genoeglijke theaterbeleving én een ‘opti-opti-optimistische’ kijk op de Schelde (en het leven) bezorgt.

Hoogtepunt = De spectaculaire ‘entree’ van dame Vera. Hoe? Dat kunnen we écht niet verklappen.

Score = * * *

Quote = ‘Volg de witte camionette! Nu mag het eens.’

Vraagje: welke acteurs buigen na afloop van een voorstelling met rouwrandjes onder de nagels? Antwoord: de aardewroeters van Studio Orka! Voor deze bende betekent toneel maken in de grond wroeten, wrakhout tot tribunes timmeren en in stadsvijvers duiken. Voor Duikvlucht doken ze zelfs de Schelde in. Beweren ze.

De ‘braakballen uit de Schelde’ worden door Daniël (een uitbundige Dominique Van Malder) geanalyseerd en in zijn ‘Braakballenmuseum’ bewaard. Die ballen vormen de aanzet tot een rakend en met taalgrappen doorspekt verhaal over drie gabbers (Daniël, koerier Nico en schaapherder Mandus) die elkaar overeind houden in het leven.

Gezeten op boomstronkjes kijk je glimlachend naar deze inventieve uitvergroting van het leven. Hier staan borrelende machines en heldhaftige voertuigen ten dienste van kwetsbare, naar koestering hunkerende wezens. Hoofdverantwoordelijke voor die wonderlijk vormgegeven locatie en scènebeelden is kunstenaar Philippe Van de Velde. Wat in de vorm en in het spel lukt, lukt niet helemaal in de taal.

Desondanks is deze Duikvlucht een uit de Schelde opgebaggerd pareltje dat jong en oud een zeer genoeglijke theaterbeleving én een – om Nico te citeren – ‘opti-opti-optimistische’ kijk op de Schelde (en het leven) bezorgt.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.studio-orka.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content