Guido Lauwaert

Theater: nieuws – Aida en Nero, NTGent

Guido Lauwaert Opiniemaker

Guiseppe Verdi’s ‘Aida’ symboliseert de nieuwe koers van NTGent.

Eind juni geeft Johans Simons de fakkel als artistiek leider van het NTGent door aan Wim Opbrouck. De voorbije maanden heeft Wim, samen met zijn team, een nieuwe koers uitgestippeld. Er komt een nieuwe baseline, Een Huis van Spelers. Maar wat echter bijzonder opvalt is het verschil in visie. Johan Simons concentreerde zich op maatschappelijke thema’s met een internationale link. Voor Wim Opbrouck zal het spelplezier centraal staan, geboren uit historische gebeurtenissen. Dat Opbrouck vooral een speler is en de geschiedenis belangrijk vindt, zal hier niet vreemd aan zijn.

Voor de eerste productie is die combinatie van spelplezier en geschiedenis al zo laat.

In samenwerking met het Festival van Vlaanderen zal een opera vertoneeld worden, Aida, van Guiseppe Verdi. Er zal niet alleen gesproken maar ook gezongen worden. En een Gentse harmonie zal een prominente rol spelen.

Egypte, november 1869. In Port Said wordt op feestelijke wijze het Suezkanaal geopend: de verbinding tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee. De realisatie van dit huzarenstuk is in handen van een Franse ondernemer: Ferdinand De Lesseps. Hij slaagde erin om een enorme liquiditeitsstroom op gang te trekken. Meer dan 25.000 particulieren beleggen hun geld in het prestigieuze project: vanuit een heilig geloof in de vooruitgang die zich aankondigt als een wereldwijde vrije markt.

Verdi wordt gevraagd om voor de gelegenheid een opera te schrijven. Hij weigert aanvankelijk, maar twee jaar later heeft hij dan toch een nieuwe compositie klaar: Aida, over de tragische liefde tussen een Ethiopische prinses en een Egyptische veldheer. Maar veel meer dan van het libretto is Aida vandaag bekend als een opera waarin de trompetten triomfantelijk schallen. De melodie van deze blijde intocht staat in het collectieve geheugen gegrift als het leidmotief bij uitstek van de overwinningsroes.

Mits enige verbeelding kan deze productie symbool staan voor de nieuwe koers die het NTGent voor ogen staat. Ook voor de laatste productie van het nieuwe seizoen zal de nieuwe visie opvallen: Wim Opbrouck als Nero, neerkijkend op een immens grote maquette van Rome. Aan het eind zal Nero een lucifer afstrijken. Artistieke leiding en veiligheid zitten voorlopig nog dagelijks aan tafel om te zien hoe ze niet alleen de schouwburg kunnen behoeden voor Wims vuurzee, maar ook Gent.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content